Щоб Світязь став доступнішим для лучан, варто прокласти до нього... тролейбусну лінію

28 Вересня 2017, 09:00
2260

Нещодавно головний спеціаліст сектору туризму департаменту інфраструктури та туризму Волинської облдержадміністрації Станіслав Ольшевський виклав у «Фейсбуці» фотознімки із підписом «Осінній тихий Світязь». Човни на приколі і порожній пляж. Але так само неповторно красиве озеро, яке так полюбилося волинянам і не тільки.

Судячи з дати, фотознімки, очевидно, були зроблені під час Всеукраїнського форуму з питань розвитку курортів та рекреації, що проходив на Волині 5 і 6 вересня: на ньому вивчався туристичний потенціал Волині – пише на сайті Волинь-нова Катерина Зубчук.

І якщо вести мову конкретно про Світязь та інші озера Шацького краю, то йдеться про те, аби цьому регіону був наданий статус курорту державного значення. На форумі облдержадміністрація презентувала проект «Курорт Шацьк». 
Уже укладено договір Українського науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології МОЗ України з облдержадміністрацією і розпочато вивчення природних ресурсів згаданої території. А результатом цього має стати дозвіл на підготовку пакета документів, клопотання і надання Шацькому краю статусу курорту.
Закономірно постає питання: що ж дасть цей статус? А те, що буде пряме державне фінансування будівництва санаторіїв, готелів, розвитку інфраструктури, відкриються шляхи для залучення інвестицій. Збільшиться (і це, здається, ключовий момент) термін відпочинково-оздоровчого сезону, тобто їхатимуть сюди люди не лише у літні місяці, коли можна покупатися в озері, позагоряти. 
Як кажуть, дежавю. Це ж те, про що доводилося чути і писати впродовж багатьох років роботи у «Волині». Відомий волинський поет, письменник Віктор Лазарук (до речі, автор чудової книжки про озеро Світязь) у 1970-х роках подав навіть таку ідею: щоб озерний край став доступніший і ближчий, зокрема для лучан, варто прокласти до нього з обласного центру тролейбусну лінію. Утопія, звичайно. І не лише з точки зору реалізації такого дороговартісного проекту. Найперш треба дивитися реально на речі і погодитися з тим, що не їздитимуть на Світязь люди, в усякому разі масово, цілий рік. Та й чи витримала б таке навантаження ця природна перлина, чи є для цього умови?.. 
Щодо умов, то ось уже минуло більш як 40 років, а ми говоримо про ті ж самі старі-престарі проблеми. У селі Світязь, яке розташоване біля озера, як і в Пульмі, Гаївці, Мельниках, нема каналізації, лише частково вона прокладена у Шацьку. А каналізація в озерному краї — елементарне, від чого залежить «здоров’я» водойм. Адже найбільше, що приваблює туристів у ці місця, — це кришталево чиста вода Світязя та Пісочного. Уже досліджено, що вона має цілющі властивості. Тому і їдуть сюди люди. 
Хочеться бути оптимістом і вірити, що Шацький край у перспективі, дай Бог недалекій, одержить статус курортної зони державного значення. І матиме тоді державне фінансування, інвестиції. Стануться нарешті кардинальні зміни. Наприклад, на місці нинішніх «совкових» корпусів пансіонату «Шацькі озера» виросте сучасний відпочинковий комплекс. І все ж, якщо йдеться про створення належних умов для відпочинку й оздоровлення на Світязі, то, напевно, не треба чекати панацеї, якою має послужити статус курортної зони.

А зробити так, як, зокрема, волинські лісівники. Вони реконструювали, а по суті побудували заново (до того ж за короткий строк), свою базу відпочинку в селі Світязь, яка працює з середини 1970-х років, і відкрили її нинішнього літа. 
Знаючи, якою вона була раніше, відверто скажу, що, потрапивши сюди минулого серпня з чисто екскурсійною метою, була приємно вражена. Аж не вірилося, що такий куточок Європи міг з’явитися на місці будиночків, які інакше як бараками не називали. Залишалося пофантазувати, в якому б гарному обрамленні був Світязь, коли б таких «європейських куточків» тут було більше. І вже сьогодні, а не колись.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39