Шацький район - серед найгрибніших районів Волині

27 Вересня 2017, 16:05
2385

У вівторок, 26 вересня, представники всеукраїнських та волинських ЗМІ відвідали Маневиччину. У грибний сезон лісівники та журналісти говорили на «грибну тему».

В Україні традиційно кінець літа та осінь – сезон масового збирання грибів. Волинь у цьому плані – чи не найбагатша на білі, польські, червоноголовці, маслята, опеньки. Цього року урожай – рекордний, інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.


 

Тож тисячі волинян – поодинці, родинами, колективами – їдуть на вихідні у лісові масиви, щоб заготувати унікальний білковий корм на зиму, особливо ж – на великопостні дні, зокрема, на Свят-Вечір, Старий Новий рік та Водохреща.

Найгрибніші у нашому краї – Маневицький, Камінь-Каширський, Шацький, Любомльський, Старовижівський, Ратнівський, Ківерцівський р-ни. Але польські, сироїжки, решетняки, моховики, зонтики зустрічаються по всій території області.


 

Тихе полювання в Україні – безкоштовне. Втім, це не знімає напруги з лісівників, які, як і в ягідну пору, намагаються контролювати перебування людей у лісі, щоб вберегти зелені насадження від пожеж та засмічення. Нерідко буває, що грибники блудять і без сторонньої допомоги не можуть потрапити до своїх автобусів чи авто.

Тож у зв’язку з грибним сезоном клопотів лісівникам значно додається.

Тривогу викликають також повідомлення МОЗ про отруєння грибами, тому начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко з метою уникнення отруєнь грибами прийняв рішення провести лісові «грибні уроки» в навчальних закладах та серед населення області. Нині такі заходи відбуваються у школах всіх районів або ж безпосередньо на свіжому повітрі – у лісі, так, як сьогодні інженер побічного користування ДП «Маневицьке ЛГ» Ірина Остапчук провела для учнів Маневицького шкільного лісництва.

Під час таких уроків наголошується про небезпечність збирання грибів, яких люди не знають, йдеться про основні симптоми отруєння, надання першої медичної допомоги у випадку біди, категоричну заборону годування грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок, адже вони є дуже важкою їжею для шлунка. Навіть досвідченим грибникам, вважають лісівники, не буває зайвим нагадати про правила збирання грибів, корисні властивості їстівних і небезпеку, які таять у собі отруйні види.

3

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024