Фоторепортаж із краю землі, або тихе полювання в Красному Бору

26 Вересня 2017, 12:00
6334

Де тепер немає грибів? У Шацькому районі, оточеному лісами, вони є скрізь, навіть у сосновій посадці в самому центрі селища ростуть білі і польські. Навіть у садках місцевих жителів знаходяться черени опеньок.

На хуторі Красний Бір, який вже десятки років вважається не селом, а краєм землі, грибів - хоч косою коси.

Правда, щоб доїхати сюди з Шацька, потрібно подолати автомобілем чималу відстань. Ще декілька років тому в час осінніх дощів Красний Бір, що розташований на самому українсько-білоруському кордоні, був повністю відрізаний від світу - через бездоріжжя. Зараз сюди добратися значно легше, бо в 2014-у побудували до села дорогу.

Саме село в похмуру осінню пору справляє на мандрівника гнітюче враження. Цивілізацією тут і не пахне. Старі, чорні, зруйновані часом і природною стихією, врослі в землю хатки буквально посеред лісу. В них колись жили люди, народжувалися діти, справлялися весілля... Тут і зараз є мешканці, які садять город, тримають живність, збирають гриби і ягоди, чекають у визначені дні машину, яка привозить їм хліб.


 

Баба Ірина, яка живе з сином Михайлом, може розповісти, як колись на запах молока в хату заповзали вужі і їли з однієї миски з її дітьми. Як у нічну пору вовки завивали під хатою, а дикий звір протоптував стежки через подвір'я.

Правда, місцевим тепер не сумно, особливо влітку. Декілька хаток викупили львів'яни, які час від часу втікають з голосних і суєтних міст у тишу Красного Бору. А ще тут побудував дачу справжній генерал, який полює на звіра, збирає гриби і ягоди і просто відпочиває душею.

Ліси в Красному Бору особливі. Предковічні, дрімучі, порослі столітніми мохами. Крізь верховіття ледве пробивається світло. 

2

 

Дуби, ялини, сосни, берези, осики - в таких лісах грибник вважає себе першопрохідцем. І почувається неймовірно щасливим, коли починає «косити» гриби, буквально не розгинаючись. По 5-6 білих вкупі, по 12-15 польських на одному місці і безмежна кількість маслюків. До речі, вже з'являються і найпізніші гриби осені - зеленички.

Декілька годин - і грибник готовий стрибати до неба, дивлячись на результат тихого полювання.

А ви бували в цьому грибному раю?

Мирослава Цюп'ях

1

6

2

 

2

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром