Восени в Україні може змінитись ціна на соняшникову олію

22 Липня 2021, 10:01
Соняшникова олія 1303
Соняшникова олія

Ціни на соняшникову олію можуть змінитися на початку осені, тому зараз українцям не варто запасатися олією про запас.

Про це розповіла аналітикиня Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Світлана Литвин, — пише УНІАН

За її словами, восени в Україні закінчиться збирання врожаю соняшника і почнеться переробка. Ціни на олію залежатимуть від обсягів та якості врожаю соняшнику.

«Погодні умови цього року дають привід сподіватися на гарний урожай, та й посівні площі під соняшником не зменшуються», — зазначила експертка.

Крім того, на світовому ринку останнім часом спостерігається зниження цін на рослинні олії через слабший імпортний попит. Як відомо, Україна є одним з найбільших світових експортерів соняшникової олії, тому рівень світових цін значно впливає на формування цін всередині країни.

«Все це дає підстави сподіватися як мінімум на стабілізацію цін для українських споживачів, а то і їх зниження в районі 5-10%. Тому не варто робити запаси», — підкреслила Литвин.

До слова, ціни на соняшникову олію та цукор в Україні за рік зросли майже вдвічі. За даними Держстату, в червні цього року соняшникова олія коштувала на 80% дорожче, ніж у червні 2020 року.

У Чехії соняшникова олія українського виробництва коштує близько 30 крон, що становить приблизно 35 гривень. В українських супермаркетах соняшникова олія коштує від 50 до 75 гривень.

Згідно з дослідженнями, опублікованими громадською організацією «Економічний дискусійний клуб», різниця в ціні в польських і українських супермаркетах становить від 60-100%.

Читайте також: Порівнюємо цукор і цукрозамінники: плюси і мінуси

 

 
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024