Жителя району вкусила гадюка, лишивши свій зуб у ... гумовому чоботі

13 Вересня 2017, 16:00
8583

Житель села Положево постраждав від укусу гадюки.

Чоловік пішов до лісу в літньому відкритому взутті і зрозумів, що його вкусила змія, лише тоді, коли стала боліти нога і на ній чітко проступили дві точкові ранки. Житель Положева з алергічним набряком був вчасно госпіталізований у Любомльську районну лікарню, де йому надали кваліфіковану медичну допомогу. Стан потерпілого на сьогодні є задовільним.

В ТМО Любомльського і Шацького районів повідомили, що до них часто звертаються шачани, які постраждали від укусів лісового гаддя. Адже зараз у розпалі грибний сезон - отже, поки не настала холодна пора, люди поспішають зібрати щедрий лісовий урожай, часто втрачаючи пильність і не помічаючи небезпеки.

Потрібно пам'ятати, що у всіх випадках змії наносять укус, захищаючись, тобто людина сама є винуватцем агресії плазуна.

Певно, зовсім втратив пильність ще один житель Шацького району, який пішов у ліс напідпитку і накликав на себе «гнів» гадюки. Змія вкусила його, прокусивши навіть гумовий чобіт грибника і лишивши в ньому свій зуб. На щастя, все обійшлося - медики вчасно надали йому допомогу.

Збираючись у подорож по незнайомій місцевості, завжди слід надягати штани і взувати високі чоботи. Вам не потрібно буде думати, що робити при укусі змії, якщо ви візьмете з собою довгу палицю. З її допомогою ви будете розгортати зарості і шукати гриби в сухому листі. Побачивши змію, краще відступити.
Якщо вас все ж таки вкусив плазун, то ви відчуєте характерні ознаки. Перші ознаки укусу - це: 

►Почуття оніміння (мурашки), що швидко поширюється по всій ураженій кінцівці.

►Біль.

►Запаморочення, можлива втрата свідомості.

►Зниження артеріального тиску.

►Нестійка хода, а через кілька хвилин і неможливість пересуватися і навіть стояти на ногах.

►Прискорене дихання і порушений ритм серця.

Навіть якщо ви не бачили, як вас кусає змія, обов'язково прислухайтеся до свого організму. Вам потрібна перша допомога, коли ви бачите набряк, відчуваєте нудоту, сонливість, лихоманку, у вас двоїться в очах і виступає холодний піт. 

Щоб сповільнити поширення отрути, необхідно відсмоктати отруту з ранки ротом (потрібно стиснути зубами тканину, яка оточує укус, видавлюючи і висмоктуючи, а також швидко спльовуючи витягнуту рідину) – робити це протягом 15-20 хвилин; зеленкою або йодом продезинфікувати місце укусу; накласти пов'язку, що давить.

Після того, як ви провели ці дії при укусі змії, дайте потерпілому випити води або чаю. Рідина допомагає швидкому виведенню отрути з організму.

 

Під час надання допомоги при укусі змії категорично заборонено хрестоподібно розрізати місце укусу або вирізати уражену ділянку, це може призвести до інфекції. Також не варто припікати ранку вугіллям від багаття або іншими розжареним на вогні предметами. 

А далі - якнайшвидше відправити потерпілого до найближчої лікарні.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024