Депутати Волиньради обурені корупційними діями головного управління Держгеокадастру, в тому числі дерибаном шацької землі

12 Вересня 2017, 10:50
3934

 

 

 

Депутати Волинської обласної ради на черговій сесії прийняли Звернення до контролюючих органів країни з вимогою провести комплексну перевірку діяльності керівництва Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, скасувати розпорядчі документи щодо земельних ділянок, які були надані з порушенням чинного законодавства України, та вжити заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Про це інформує сайт Волинської обласної ради.

Звернення Волинської обласної ради

до Генерального прокурора України Луценка Ю. В., Голови Служби безпеки України Грицака В. С., Міністра внутрішніх справ України Авакова А. Б., Міністра аграрної політики та продовольства України Кутового Т. В., в.о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Цвяха О. М. щодо діяльності керівництва Головного управління Держгеокадастру у Волинській області             

 

Керівництвом Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, з метою забезпечення монопольного становища на ринку послуг, відкрито лобіюються інтереси ТзОВ «ЗАХІДЗЕМЛЕПРОЕКТ», ПП «Фірма «Сомгіз» та інших підприємств, які зареєстровані у Львівській області, що активно почали працювати на території Волинської області, одним із засновників якого був ПОЛЯКОВ Анатолій Юрійович, сьогодні перший заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області.

Головне управління Держгеокадастру у Волинській області вживає всіх можливих заходів для позбавлення конкурентів вищезазначених підприємств права займатись виготовленням документації із землеустрою,  а саме: анулювання кваліфікаційних сертифікатів інженерів – землевпорядників.

Натомість, щоб організувати роботу землевпорядних організацій, керівництво Головного управління Держгеокадастру у Волинській області створило несприятливі умови для суб’єктів підприємницької діяльності, які займаються виготовленням землевпорядної та землеоціночної документації.

Так, до жовтня 2016 року було анульовано 26 %  сертифікатів від загального показника по Україні. А протягом жовтня 2016 – серпня 2017 років було направлено листи до кваліфікаційної комісії Держгеокадастру та анульовано 19 сертифікатів інженера-землевпорядника. Це свідчить про виведення з ринку землевпорядних послуг 10 юридичних та 9 фізичних осіб – підприємців, що призвело до втрати 40-50 робочих місць і зменшення надходжень податків до бюджетів різних рівнів. 

На сьогоднішній день в  Держгеокадастрі існують масштабні корупційні ризики, коли, відповідно до чинного законодавства, одна структура може надавати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, погоджувати цей проект, проводити його державну експертизу, реєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі і одночасно затверджувати проект відведення та надавати в оренду чи передавати у власність земельну ділянку (в тому числі і змінювати її цільове призначення).

Тобто, функції розпорядження землями та контролю здійснює одна організація!

Отож, очільники Держгеокадастру вміло запроваджують:

- схему прямого лобіювання інтересів приватної фірми з Львівської області, що надає послуги з виготовлення документації із землеустрою (порушення антимонопольного законодавства та завищення цін в декілька разів при проведенні аукціонів продажу права оренди);

- схему передачі земельних ділянок на підставних осіб без згоди органів місцевого самоврядування;

- схему передачі земель державної власності у приватну на території родовищ із заляганням бурштину в межах Маневицького району.

Крім того, останнім часом в управлінні практикують відміну рішень районних рад щодо зміни меж населених пунктів з метою подальшого перерозподілу земель (с. Світязь, с. Пульмо).    

Територіальні громади і органи місцевого самоврядування обурені непогодженням надання земельних ділянок за межами населених пунктів з місцевими громадами та масовим наданням Головним управлінням  Держгеокадастру у Волинській області земельних ділянок у власність іногороднім громадянам.  Тим самим у громад забирають пасовища, а місцевих мешканців позбавляють можливості оформити документи на ділянки, якими вони користуються протягом десятків років, а в селищних та сільських рад – інвестиційно-привабливі землі.

Питання масового «дерибану» землі Головним управлінням Держгеокадастру торкнулось майже кожної сільської, селищної, міської рад. В результаті, територіальні громади залишилися без основного ресурсу – земельного, через що позбавлені можливості подальшого розвитку територій. Адже тільки місцеві жителі населених пунктів мають чітке уявлення як розпоряджатися землею.

Ми, депутати Волинської обласної ради, доводимо до Вашого відома про неправомірні дії Головного управління Держгеокадастру, а саме:

  1. Близько 300 га на території Маневицької сільської ради.

На території Маневицької селищної ради за межами населеного пункту в урочищі «ЛОША» реалізована схема оформлення права власності на підставних осіб близько 300 га земель сільськогосподарського призначення у власність ТОВ «ТЕРЛАН-КОМ», що зареєстрована в м. Львів (ОСОБЛИВО ЦІННИХ ЗЕМЕЛЬ),  з порушенням процедури відведення.

  1. 154 га – село Журавичі, Ківерцівського району.

Ситуація в с. Журавичі Ківерцівського району, де були надані 154 га земель громадянам для ведення особистого селянського господарства (ОСОБЛИВО ЦІННИХ ЗЕМЕЛЬ з порушенням процедури відведення)  та в подальшому продані незаконним шляхом іноземній юридичній фірмі, що суперечить чинному законодавству України.

  1. 40 га Холопичівська сільська рада Локачинський район.

На території Холопичівської сільської ради Локачинського району без погодження з сільською радою мали намір оформити 40 га земель на іногородніх громадян. Громада виступила проти.

  1. 30 га - Лісівська сільська рада Маневицький район.

На території Лісівської сільської ради Маневицького району було надано іногороднім громадянам 30 га земель сільськогосподарського призначення у власність, що визвало обурення місцевої громади.

  1. 26 га біля озера Святе в с. Тур Ратнівського району.

Були виділені 13 ділянок по 2 гектари пасовищ для ведення особистого селянського господарства без погодження з сільською радою, доступ до озера місцевим жителям став неможливим.

  1. Ділянки біля замку Любарта.

Нещодавно власником 8 га землі на території Боратинської сільської ради (біля замку Любарта) з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства» став директор ще однієї Львівської фірми, що працює в сфері землеустрою - ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЮРИДИЧНО-ЗЕМЛЕВПОРЯДНА ФІРМА", власником якої відповідно до декларації за 2016 рік є Поляков Анатолій Юрійович, що на даний час є першим заступником начальника ГУ Держгеокадастру у Волинській області.

  1. Ділянки біля перлини Волині – озера Світязь.

Впродовж 2014-2017 років набуло масового характеру надання Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність за межами населених пунктів Шацького району для ведення особистого селянського господарства та індивідуального садівництва громадянам з інших областей.  Зокрема, згідно державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об’єктів нерухомого майна за львів’янином Келбасовичем Павлом Івановичем зареєстровано право власності на понад 30,0 га земель сільськогосподарського призначення  на території Світязької, Пульмівської, Піщанської сільських та Шацької селищної рад Шацького району, в тому числі 15 земельних ділянок  у розмірі по 2,0 га для ведення особистого селянського господарства поблизу озер Світязь, Люцимер, Острів’янське. 

  1. Землі рекреаційного призначення – не проблема.

Є підтвердження надання Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області земельних ділянок на ЗЕМЛЯХ РЕКРЕАЦІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ на території Шацького національного парку для ведення особистого селянського господарства.

9.    Землі водного фонду – не проблема.
На території Ковельського району Старокошарівської сільської ради були надані з грубим порушенням земельного законодавства землі водно-болотного фонду, що не є в компетенції Головного управління Держгеокадастру.
10.    Навіть кладовище можна приватизувати.
На території Дубівської сільської ради Ковельського району завдяки реакції місцевих жителів було припинене надання земельної ділянки (відмінений наказ), яка згідно схеми планування була зарезервована під кладовище.
І це не єдині порушення зі сторони Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, якими завдається значна шкода охоронюваним законом прав, позбавлено громадян і наших нащадків гідно жити і працювати на рідній землі, в тому числі позбавляються гарантованих Конституцією України права наших захисників Вітчизни на отримання земельної ділянки, на яку вони мають право і заслужили виборюючи кров’ю незалежність та спокійний сон на східних кордонах нашої держави.

З метою припинення зловживань, порушень законодавства України, Конституційних і законних прав та інтересів громадян, зупинення свавілля та безсистемного масового виділення державних земель за межами населених пунктів, а також для захисту інтересів  держави та територіальних громад,

Ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємося до  Генерального прокурора України Луценка Ю. В., Голови Служби безпеки України                    Грицака В. С., Міністра внутрішніх справ України Авакова А. Б., Міністра аграрної політики та продовольства України Кутового Т. В., в.о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру           Цвяха О. М. з вимогою:

-    провести комплексну перевірку діяльності керівництва Головного управління Держгеокадастру у Волинській області ;
-    скасувати розпорядчі документи щодо надання земельних ділянок, які були надані з порушенням чинного законодавства України;
-    вжити заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром