Туристичний збір у Шацьку: скільки треба платити і куди витратять

24 Червня 2021, 12:14
Туристичний збір 3334
Туристичний збір

Торік майже 200 тисяч туристів сплатили податки за відпочинок та відвідування Шацького національного природничого парку, – розповів Суспільному начальник відділу туризму облдержадміністрації Станіслав Ольшевський.

Відпочивальники, які їдуть на Шацькі озера сплачують два податки: екологічний та туристичний.

Екологічний податок з авто та пасажирів

На в'їзді у Шацький національний природний парк облаштували пост «Венське», тут спеціалісти чергують цілодобово - збирають екологічний податок. Пост працює з 15 травня по 15 вересня, за відмову від оплати за в'їзд відповідальності немає, - розповідає працівник Нацпарку Тарас Юрчук.

Відпочивальники цього літа мають сплатити 30 грн за один легковий автомобіль і 5 грн за кожного дорослого пасажира за день відпочинку. З мікроавтобусів на посту беруть плату в 40 грн, власники вантажівок сплачують податок у 50 грн, мотоциклісти – 25 грн.

Не береться на посту плату з місцевих жителів, АТОвців, людей з інвалідністю та дітей.

Цього року відпочивальники вже сплатили орієнтовно 10 тисяч гривень, – розповіла директорка нацпарку Марія Христецька. «Кошти використовуємо на благоустрій та обслуговування санітарного стану території парку», – каже керівниця. Додає, торік було зібрано рекордні 1,4 млн грн. У 2019-му – 850 тисяч грн.

Туристичний збір

На відпочивальників чекає ще один податок – туристичний, його встановлює місцева громада. Туристи не платять ці гроші напряму, їх включають у вартість проживання підприємці.

Цього року вартість за день перебування на відпочинку – 6 гривень. Гроші спрямують на розвиток інфраструктури та промоцію краю.
«В середньому турист відпочиває 5 днів, це 30 грн – вартість напою на пляжах нашої громади»,– каже селищний голова Сергій Карпук.

Податок нині сплачують не усі підприємці, тим, хто наповнює місцевий бюджет, обіцяють промоцію. В громаді нині розробляють сайт, де рекламуватимуть справних платників податків.

Туристичний Світязь і карантин

З початком пандемії кількість туристів, які відвідали Волинь – зменшилася. Натомість у Шацькій громаді б'ють власні рекорди з кількості туристів та зібраних податків, – каже начальник обласного відділу туризму Станіслав Ольшевський.

«Попри карантин цифри зросли саме у нацпарку. Торік було 200 тисяч людей, які офіційно переїхали через два пости. До того було 150 тисяч», – розповідає Станіслав Ольшевський.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром