На Шацьких озерах проводять міжнародну наукову конференцію про фізичну активність людини

09 Червня 2021, 16:05
Відкриття наукової конференції 1224
Відкриття наукової конференції

Волинський національний університет імені Лесі Українки вп’яте проводить міжнародну науково-практичну конференцію на тему фізичної активності як якості життя людини

Про це повідомляє газета «День»

У Фейсбуці на сторінці Анатолія Цьося, професора, ректора Волинського національного університету імені Лесі Українки, якось було виставлено кілька фотографій, де він займається скандинавською ходьбою. Звичайно, це не єдиний вид фізичної активності, яким займається ректор, бо має науковий ступінь доктора наук з фізичного виховання і спорту, є випускником факультету фізичної культури. Але він каже, що і скандинавська ходьба, і каякінг – надзвичайно корисні, бо «скандинавська ходьба оптимальна з точки зору навантаження відповідно до віку і підготовленості людини та участі м’язової системи у роботі, а каякінг має ще й велику пізнавальну цінність. Ще одна цінність цих видів фізичної активності, що вони технічно не складні і не вимагають високої фізичної підготовленості. Отже, підходять для кожної людини. Я особисто займаюся цими видами фізичної активності».

Як повідомили в університеті, вже 5 років науковці і фахівці з фізичної культури та спорту зі всіх куточків України, а також Польщі, Чехії, Словаччини, Німеччини збираються на базі табору практик «Гарт» Волинського національного університету імені Лесі Українки на березі озера Світязь на міжнародну науково-практичну конференцію «Фізична активність і якість життя людини». Її місія – залучити науковців до обґрунтування місця і значення фізичної активності в поліпшенні якості життя людини. «Маємо добрі відповідні наукові дослідження, публікації в рейтингових журналах. І, друге, за цим напрямком досліджень у нас добра співпраця з польськими науковцями. Це і визначило тематику конференції», – каже Анатолій Цьось.

Організаторами конференції, яка відбудеться 8 - 10 червня, є, крім Волинського університету, природничо-гуманітарний університет імені Яна Длугоша в Ченстохові (Польща), університет імені Павла Йозефа Шафарика в Кошицях (Словаччина), університет Яна Евангеліста Пуркіне в Усті-над-Лабем (Чехія) та Поліський державний університет (Пінськ, Білорусь) за підтримки Міністерства освіти і науки України, Секції з фізичної культури і спорту Відділення вищої освіти Національної академії педагогічних наук України.

Про що буде мова на нинішній конференції? У Волинському університеті повідомили, що в межах роботи конференції організатори для усіх учасників готують різного плану семінари-тренінги, які проводять висококласні фахівці з багаторічним досвідом роботи в галузі підготовки спортивних інструкторів, тренерів та проведення тренінгів. Одним з таких тренінгів є презентація та популяризація скандинавської ходьби. У теоретичному блоці, зазвичай, розглядаються фізіологічні особливості ходьби, правильний підбір палиць, застосування скандинавської ходьби для осіб різного віку та рівня фізичної підготовленості. На практичних заняттях учасники освоюють техніку ходьби з палицями по заданих маршрутах. По закінченні семінару учасники отримують сертифікат про професійну підготовку інструктора скандинавської ходьби, який дозволяє навчати і проводити заняття зі скандинавської ходьби як в Україні, так і за її межами.

Цікавим та драйвовим є також семінар-тренінг з каякінгу – підвиду водного туризму, виду спорту й також дозвілля, який полягає у плаванні на воді у вузьких довгих човнах – каяках. Семінар також передбачає з теоретичний та практичний блок. У теоретичному блоці розглядатимуться функціональна анатомія, види каякінгу, методики проведення занять з каякінгу для осіб різного віку та рівня фізичної підготовленості. На практичних заняттях учасники семінару освоюють та вдосконалюють техніку каякінгу на відкритих водоймах по заданих маршрутах.

Родзинкою конференції є фізкультхвилинки для присутніх під час пленарних та секційних засідань та щоденний Morning fitness. Також гості мають можливість відвідувати майстер-класи із денс-аеробіки, силового тренінгу й аквааеробіки; показові виступи та майстер-класи з кайтингу, скай джампінгу.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024