"Шацькому молокозаводу" порекомендували, за якими цінами купувати молоко

02 Вересня 2017, 17:55
3168

Волинське обласне територіальне відділенням АМКУ здійснило моніторинг щодо рівня закупівельних цін на коров’яче молоко.

Аналіз за попередні роки показав, що зниження молокопереробними підприємствами заготівельних цін на молоко коров’яче незбиране для промислової переробки від населення в період «великого молока» у 2015 та 2016 роках становило 7,0 % та 12,2 % відповідно, – повідомляє Кордон з посиланням на відділення Антимонопольного комітету на Волині.

Зниження заготівельних цін на молоко коров’яче незбиране від населення у період «великого молока» у 2017 році було передбачуваним.

Однак, «падіння» більше ніж 12,2% могло призвести до обмеження інтересів населення. Адже вони втрачали б можливість реалізувати товар – молоко коров’яче незбиране за економічно обґрунтованими цінами.

Враховуючи наведене, адміністративна колегія Відділення в березні 2017 року надала обов’язкові для розгляду рекомендації ТДВ «Рожищенський сирзавод», ТзОВ «Шацький молокозавод», ПП «Чортківмолоко», ТзОВ «Укрмолпродукт» та ТзОВ «Молочна компанія «Галичина».

Так, вона попросила утриматися зазначені підприємства від дій, що могли призвести до економічно необґрунтованого зниження рівня мінімальних закупівельних цін на молоко коров’яче незбиране для промислової переробки від населення.

Окрім того, попросили вжити заходів, що бпопередити зловживання монопольним становищем шляхом встановлення таких цін чи інших умов придбання або реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

Так, аналіз показав, що вище перераховані піжприємства в період «великого молока» у 2017 року знизили заготівельні ціни до 33 % та паралельно провели пропорційне зниження оптово-відпускних цін на готову молочну продукцію до 32 %.

Економічний ефект від таких дій склав близько 41 мільйон гривень, тобто на таку суму мешканці області сплатили менше за цю продукцію.

 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024