Слідчі закрили справу «про обміління Світязя»

03 Червня 2021, 16:50
1292

Кримінальну справу, відкриту за фактом, начебто, дій чи бездіяльності посадовців Держекоінспекції у Волинській області, які могли призвести до обміління Світязя, закрили. Таке рішення 17 квітня 2021 року прийняв слідчий поліції в Любомлі.

Про це на запит Центру журналістських розслідувань «Сила правди» повідомили у прокуратурі. 

У грудні 2019 року «Сила правди» опублікувала розслідування «Волинська ягідка» побудувала велетенські ставки без дозволів». 3 січня 2020 року Волинська обласна прокуратура повідомила про відкриття кримінальної справи за частиною 2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило важкі наслідки). За версією правоохоронців, дії чи бездіяльність посадовців Держекоінспекції в області могли призвести до обміління Світязя. 

«З’ясувалося, що посадовці Держекоінспекції, за відсутності, всупереч вимогам Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», оцінки впливу, який вчиняє на стан озер незаконна діяльність суб’єктів господарювання, не припинили діяльність останніх.

Одне з таких підприємств побудувало неподалік штучні водні об’єкти на орендованій території площею 230 га без відповідних на це документів та здійснює з них водозабір для поливу саджанців лохини на площі понад 150 га.

При цьому Державна екологічна інспекція у Волинській області також не подала позову до суду задля припинення протиправної діяльності підприємства», – йшлося у прес-релізі прокуратури. 

На підприємствах відбулися обшуки. В держустановах вилучили документи, пов’язані з діяльністю агрофірм «Волинська ягідка», «Флора», «Бугагро». Паралельно причини обміління Світязя вивчали науковці Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України. Вони зокрема підтвердили:

«Усі господарюючі суб’єкти Шацького району у зв’язку з державною охороною земель та водних ресурсів Волинської області не мають права на отримання дозволу на використання наявних водних ресурсів, лише на забудову споруд для збору дощової води та подальшого її застосування для зрошення…  Інтенсивне споживання вологи сільськогосподарськими об’єктами значно виснажує водоносний горизонт Шацького поозер’я, стаючи його конкурентами у споживанні водних ресурсів регіону, а неконтрольоване водокористування сприяє непоправній екологічній шкоді усього Волинського Полісся»

У січні 2021 року в Головному управлінні Нацполіції Волині повідомили, що справу дещо перекваліфікували: до зловживання службовим становищем додалося шахрайство з фінансовими ресурсами (ч.1 ст. 222 КК України). Йшлося про надання завідомо неправдивої інформації органам державної влади чи органам місцевого самоврядування, банкам або іншим кредиторам з метою одержання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг щодо податків.

Раніше «Сила правди» писала про отримані фірмами-фігурантами дотацій з держбюджету, що сягали кількох мільйонів гривень, а також відшкодування їм податку на додану вартість.

Справу розслідували більше як рік. Підозру так нікому й не оголосили. Державна екологічна інспекція не змогла нарахувати збитки, завдані нелегальним водокористуванням. 

У травні «Сила правди» звернулася до Волинської прокуратури з проханням прокоментувати хід розслідування. У відомстві відмовили. Натомість надіслали лист про те, що справу закрили 17 квітня цього року. Таке рішення прийняв слідчий відділення №1 у місті Любомлі. У зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.  

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024