Шацьк: відбулася конференція освітян Шацького району

01 Вересня 2017, 12:30
4502

В актовому залі Шацького лісового коледжу відбулася традиційна щорічна конференція освітян району, під час якої були визначені пріоритетні напрямки розвитку освіти в районі.

В її роботі взяли участь директори, заступники і вчителі навчальних закладів, голови профкомів, керівники району та представники Шацької об’єднаної територіальної громади.


 

Людмила Єрофєєва, начальник відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА, під час доповіді відзначила, що освітня галузь перебуває на порозі великих змін. Новий варіант проекту Закону України «Про освіту» у Верховній Раді та концепція «Нова українська школа» мають за мету створити високоефективну систему якісної освіти, тобто перейти від школи, що напихає дітей знаннями, які швидко старіють, до школи, яка вчить знання використовувати.


 

Людмила Степанівна наголосила, що доступність до якісної освіти починається з дошкільної ланки. Мережа дошкілля в районі складається з 8 дошкільних навчальних закладів та 1 навчально-виховного комплексу з дошкільним відділенням – у 23 вікових групах виховується понад 540 дітей. Якщо 5-річні діти повністю охоплені дошкільною освітою, то з влаштуванням у дитсадок молодших є проблема. Найбільша черга у ДНЗ №1 смт Шацьк, сіл Світязь та Пульмо – на 1 серпня зареєстровано 120 заяв батьків. І хоча на сьогодні в районі відкривається лише одна додаткова група – в дитсадку №1 смт Шацьк, є надія, що до 2020 року проблема вирішиться. Саме до цього року Уряд країни запланував повну ліквідацію черг в дошкільні установи.


 

В Шацькому районі функціонують 4 школи І-ІІІ ступенів, 5 шкіл І-ІІ ступенів, 1 школа І ступеня, що підпорядковані відділу освіти, та 3 школи І-ІІІ ступенів і 4 школи І-ІІ ступенів Шацької ОТГ. В минулому навчальному році в них здобувало освіту 2014 учнів, з них 85 одинадцятикласників, які успішно завершили навчання (5 золотих медалістів і 4 срібних), та 201 дев’ятикласник (23 отримали свідоцтва з відзнакою). Досить успішною була цьогорічна сесія ЗНО. Вперше за 10 років процедури ЗНО випускник НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» смт Шацьк Ігор Віннічук (вчитель Любов Дударчук) отримав найвищий результат – 200 балів з математики. Були в школах району випадки, коли учні не подолали поріг з позначкою 0, проте загальний результат продемонстрував досить пристойні знання школярів, особливо Шацької школи-гімназії, і високе місце в обласному рейтингу.

1

 

В реалізації освітньої політики велику роль відіграють висококваліфіковані кадри, підготовці яких держава приділяє велику увагу: розробляються нові форми, стандарти атестації, вводиться процедура сертифікації – зовнішнього оцінювання професійних якостей педагога. Держава дбає і про заробітну плату вчителів– на початку нинішнього року педагогам підвищили заробітну плату та встановили вищий рівень мінімальної зарплати.

В районі реалізовується програма «Шкільний автобус». Минулого навчального року за кошти місцевого бюджету до шкіл підвозилося 205 учнів. Проблемним моментом є проведення щоденних передрейсових техоглядів транспорту, оскільки в районі працює в цьому напрямку всього один спеціаліст.

На сьогодні комп’ютеризовані всі 7 шкіл І-ІІІ ст. та частково І-ІІ ст. , функціонує 9 комп’ютерних класів, нараховується 210 комп’ютерів, проте працюють 185. Усі школи підключені  до мережі Інтернет.

Керівник відділу освіти висвітлила також питання медичного обслуговування в школах, навчання за інклюзивною формою, допрофільної підготовки школярів та профільного навчання, роботи психологічної служби, оздоровлення та відпочинку дітей тощо.


 

Наостанок Людмила Степанівна привітала колег із початком нового навчального року. Запросила їх до конструктивної співпраці і постійного діалогу, що, на її думку, допоможе забезпечити успішну реалізацію нових завдань розвитку освіти в Шацькому районі.

Про те, як реалізовується освітня політика в Шацькій об’єднаній територіальній громаді, поінформував присутніх Анатолій Павлей, начальник гуманітарного відділу Шацької селищної ради.


 

-В бюджеті селищної ради на фінансування освіти передбачено майже 1 млн. грн., не враховуючи заробітної плати. Орган місцевого самоврядування долучається до співфінансування добудови третьої черги НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. –гімназія» смт Шацьк, до придбання шкільного автобуса (спільно з Фондом регіонального розвитку), виділив 50 тис грн. на Шацьку спортивну школу, повністю профінансував ремонтні роботи по закладах освіти. Проведено капітальний ремонт та утеплення Шацького дошкільного навчального закладу №1 – дитсадок тепер не просто комфортний і затишний, він став справжньою окрасою селища, - відзначив Анатолій Дмитрович.

Людмила Захарко, вчитель початкових класів НВК «ЗОШ І-ІІ ст. – дитячий садок» села Мельники, поінформувала присутніх про реформування початкової освіти і навчання за новими стандартами.


 

Катерина Редько, голова районної організації профспілки працівників освіти і науки, розповіла, над чим профспілка працювала минулого року та окреслила цьогорічні завдання. Професійна спілка дбатиме про пристойну пенсію і зарплату, можливість відпочинку та оздоровлення педагогів за путівками Фонду державного страхування, виплату оздоровчих обслуговуючому персоналу навчальних закладів, переведення на повний оклад методистів відділу освіти тощо.

Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, відзначив, що керівництво району робить усе можливе, щоб освітній процес проходив з комфортом для учнів і вчителів. На часі – створення опорних шкіл, будівництво автомобільних доріг  для комфортного доїзду до навчальних закладів. Найближчим часом планують замінити в школах району усі вікна на пластикові, встановити сучасне опалення в Ростанській школі, замінити батареї опалення в Світязькій школі, здійснити утеплення Підмановської та Пульмівської шкіл, до кінця року – виготовити проект добудови Піщанської школи. Також завданням номер один є добудова третьої черги Шацької школи-гімназії. Проблемами, якими варто зайнятися, є, зі слів Василя Володимировича, інтернет з низькою швидкістю та застаріла комп’ютерна техніка в школах. Наостанок голова Шацької райдержадміністрації наголосив, що школи можуть самі активніше брати участь у вирішенні своїх проблем шляхом написання проектів.


 

Завершив виступи на конференції Сергій Карпук, голова Шацької районної ради.

Сергій Вікторович зауважив, що минулий навчальний рік відзначився неабиякими здобутками в сфері освіти району, зокрема добудовою Шацької школи-гімназії, відкриттям додаткової групи в ДНЗ №1 смт Шацьк, будівництвом внутрішніх санвузлів тощо. Були й проблеми, які спільними зусиллями вдалося швидко вирішити, - оптимізація освіти і закриття шкіл. В районі закрили лише одну школу зі згоди батьків – у селі Затишшя. Учні задоволені комфортним навчанням в НВК села Мельники, гарними умовами, їдальнею, спортивним залом.

Голова районної ради наголосив, що керівництво району і надалі буде вирішувати спільно з освітянами проблеми галузі й оперативно реагувати на всі виклики часу.


 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024