Як у голови Шацької ОТГ Сергія Віннічука вчилися колеги з Вінниці

19 Серпня 2017, 17:30
3148

На Волині побували представники об’єднаних територіальних громад Вінницької області. Організували зустріч Центр розвитку місцевого самоврядування у Волинській області. Захід відбувся в рамках Програми «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Спочатку представники ОТГ Вінничини побували в Луцьку, де зустрілися з директором Центру розвитку місцевого самоврядування у Волинській області Анатолієм Пархом’юком. Він повідомив, що раніше представники волинських громад побували на території Вінницької області, де дізналися більше про місцевий економічний розвиток. Нинішня зустріч присвячена залученню коштів міжнародної технічної допомоги. Він також висловив сподівання, що захід буде корисним для представників громад.

Директор Вінницького ВП ЦРМС Олег Левченко наголосив у тому, що у кожній ОТГ обов’язково має бути проектна група, причому у ній мають працювати професіонали. Він наголосив, що проектна робота - це не хобі, а серйозна робота. «Проект має бути поворотною точкою для змін».

Яким чином ця точка стала поворотною для Шацької громади – вінницькі голови ОТГ змогли переконатися, побувавши наступного дня у Шацькій об’єднаній територіальній громаді, яка є лідером з написання проектів за кошти міжнародних грантів.


 

Зустріч відбулася в актовому залі санаторію «Лісова пісня», де Сергій Віннічук  поділився досвідом залучення позабюджетних коштів на соціально-економічний розвиток Шацької ОТГ. На початку він розповів колегам про ті проекти, які вже вдалося реалізувати Шацькій ОТГ-селищній раді за кошти Євросоюзу протягом останніх років. Це, зокрема,  каналізування вулиць Шацька, в рамках якого було побудовано сучасні очисні споруди, 11 км каналізаційних мереж; проект по закупівлі семи одиниць техніки для комунального підприємства; придбання різноманітної медичної апаратури та реанімобіль. В цьому році Шацькою селищною радою було написано та подано до участі 7 проектів, з яких 4 пройшло перший етап відбору: облаштування кемпінгової стоянки за сучасними стандартами на березі озера Світязь (урочище Гряда), написаний спільно з гміною Суховоля (Польща) та Гродненською областю; придбання пожежних автомобілів (спільний проект з гміною Воля Угрузька); будівництво дороги Шацьк-Світязь з облаштуванням пішохідної зони, велодоріжок,  придбання електроавтобуса; встановлення теплового насоса в Шацький дитсадок. Загалом в Шацькому районі було подано понад 20 проектів із залученням позабюджетних коштів. 



 

Серед проектів, як зазначив Сергій Віннічук, є такі, які мають вагоме значення в розвитку території як курортного краю: це великий інфраструктурний проект із каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, в який також включено будівництво 28 кілометрів каналізаційних мереж по Шацьку, який був поданий від області та реалізація якого йтиме поза конкурсом (загальна вартість - 6 млн. 450 тис. євро, з яких 3 млн. 165 тис.євро буде спрямовано на Шацьку ОТГ).

Окрім того, за кошти соцеконому (2 млн.грн.) в Шацьку буде зроблено реконструкцію скверу біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Також Сергій Віннічук розповів про те, які проекти вдалося реалізувати за державні кошти та кошти ДФРР.

Основне, як зазначив голова Шацької ОТГ, залучити до штату об’єднаної громади фахівця із написання проектів, що зробила селищна рада одразу після об’єднання. Результат не заставив довго чекати: сьогодні Шацьку ОТГ можна назвати лідером з написання проектів серед об’єднаних громад області.

У вінничан за цей час накопичилося до Сергія Віннічука чимало запитань: яка частка спів фінансування об’єднаної громади в реалізації проектів, за чиї кошти робиться проектно-кошторисна документація, у кого на балансі перебуває техніка, як фінансують комунальне господарство, який бюджет громади, які відділи вже створені в ОТГ, кому підпорядковуються заклади культури, освіти та медицини, яка співпраця з районною радою та адміністрацією, хто працює в штаті старостинських округів…


 

Опісля гості з Вінничини відвідали об’єкти Шацької ОТГ, які брали участь у проектах. Вразило гостей те, що на очисних спорудах в спеку майже зовсім не було чути неприємного запаху.


 

«Це так працюють бактерії. Після очищення вода стає повністю придатною для пиття. На жаль, сьогодні очисні споруди задіяні лише на 20%. А взимку й того менше - на відсотків 10. Коли підключать до новозбудованої КНС житлові будинки та збудують додатково ще 28 км каналізаційних мереж, відсоток  задіяності збільшиться,» - розповів Сергій Віннічук.

Далі – відвідини Шацької районної лікарні, де про її діяльність та участь у проектах розповів Володимир Дибель, генеральний директор ,ТМ,О Любомльського і Шацького районів. Оглядаючи лікарню, зокрема, її приймальне відділення, наштовхнулися й на поважного гостя з області, який саме відпочивав на Шацьких озерах - Івана Мирку, начальника управління інфраструктури і туризму Волинської ОДА.


 

Не оминули вінничани гордість селища – НВК «ЗОШ-гімназія І-ІІІ ст. смт Шацьк», де директор навчального закладу Валерій Михальчук розповів про те, протягом якого часу та за які кошти відбувалась добудова школи, провів оглянути класні кімнати, оснащені за сучасними стандартами, та які ще плани є по добудові школи.


 

Загалом представники об’єднаних громад з Вінниці залишились приємно здивовані тим, як господарює Шацька громада, та задумались над тим, як і собі застосовувати досвід Шацька з написання проектів у своїй практиці.

Віта Шепеля


Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024