Художники з усієї України увічнили на полотнах красу Шацького поозер'я

18 Серпня 2017, 13:02
3533

У Шацькому районі триває Всеукраїнський пленер художників «Західне Полісся».

У ньому беруть участь близько двадцяти митців з усієї України. Серед головних організаторів – Волинське обласне відділення Українського Фонду Культури, Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства та обласна організація Товариства лісівників України, - повідомляє сайт Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

На місцевому рівні до проведення пленеру долучилися Шацька райдержадміністрація (голова Василь Голядинець), Шацька районна рада (голова Сергій Карпук), Шацький лісовий коледж імені Валентина Сулька (директор Ігор Жмурко), Шацький національний природний парк (директор Віталій Цвид), ДП «Шацьке УДЛГ» (директор Андрій Самолюк), ДП «Прибузьке ЛГ» (директор Григорій Ющук), ДП «Любомльське ЛГ» (директор Сергій Боярчук), Шацька ОТГ (голова Сергій Вінничук), відділ прикордонної служби «Грабово» (начальник Сергій Захарчук).


 

– Сьогодні був день Шацького лісництва, – розповідає головний лісничий ДП «Шацьке УДЛГ» Микола Кузнєцов. – Художники працювали в урочищі Лозне, біля мальовничого лісового озера Мале Згоранське. З ними спілкувалися лісничий Віктор Мелюх та майстер лісу Іван Кущик. Звісно, ми розповіли їм і про інші мальовничі місця, не забули подбати про смачний обід та змістовне дозвілля.

У понеділок і вівторок, на запрошення лісівників ДП «Шацьке УДЛГ», художники писали полотна на лісовому кордоні Піщанського лісництва, творчо передавали красу багатовікових дубів на околиці с. Кам’янка Шацького р-ну. Україну на пленері «Західне Полісся» представляють вже знані у Європі і ще молоді художники – Євген Гула, Микола Каневський, Юрій Дрюченко, Олександр Кольцов (Київ), Федір Матейчик (Івано-Франківськ), Наталія Носок, Олена Орашкевич, Світлана Рисінська з сином Глібом, Дмитро Михайловський, Ігор Донченко, Олександра Сірик, Влада Юревич, Сергій Носок, Марія Байда, Олена Любомирська з сином Владиславом, Наталія Мельниченко (Житомир), Юлія Гетьман та Євген Панагайба (Луцьк) та керівник проекту Геннадій Сарапін. Тут, крім спілкування з головним лісничим Миколою Кузнецовим, помічником Піщанського лісництва Володимиром Бензелем, єгером Миколою Пехом, стажером Василем Шульгою мали спільний творчий форум з учасниками Міжнародного фотопленеру. У Європейські дні добросусідства на запрошення члена НСЖУ, лучанина Володимира Павліка до Західного Полісся завітали фотомитці Кшиштоф Чарскі (Берлін), Магдалина Вдовіч-Вербовська та Йоланта Рицерська (Варшава), Тадеуш Жачек (Бяла Подляска), Адам Красовськи (Шедльце), Даріуш Костецьки та Річард Карчмарскі (Хелм), Гражіна Войтков (Ниса).


 

Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко не лише посприяв у наданні організаційної допомоги фотомитцям, які прибули з Європи, а й запросив їх долучитися до Всеукраїнського пленеру художників.

Міжнародній творчій майстерні художників і фотомитців передувала зустріч українських і зарубіжних гостей із шацькою народною майстринею, співачкою, членом Ліги українських письменників імені Павла Чубинського Валентиною Денисюк, де й відбулося, власне, їх перше знайомство.

Наступного дня, окрім спільної творчої роботи (знайомство з рекреаційним пунктом «Лісовичок», пасікою, кінним загоном, вольєрами для диких свиней, фазанів, диких качок, рибогосподарством, дитячим ігровим комплексом, відпочинковим комплексом для мисливців та рибалок) відбулася і своєрідна науково-мистецька конференція про роль митців у житті їх країн та взаємозбагачення різних видів мистецтв. Серед українських учасників були відомі художники і викладачі провідних київських вишів, а серед поляків – керівники спілки фотомитців та професійні фотохудожники. Обмін думками був настільки креативним, що учасники обох пленерів вирішили реалізувати ідею спільної виставки картин і світлин у Луцьку, Хелмі, Києві, Варшаві та Берліні.


 

А ще раніше фотомитці зробили сотні світлин із життя жителів Шацька та Мельників, побували на меморіалі польських офіцерів, що були полонені і розстріляні красноармійцями неподалік у 1939 р., зустрілися з місцевим пасічником – депутатом Шацької ОТГ, завідуючим клубом с. Мельники Федором Гіричом, погостювали у подружжя Тетяни та Олександра Яковінічів.

До речі, останній – багаторічний працівник Шацького учбово-досвідного господарства, один із творців географічних культур – унікального бору, де в шістдесятих було висаджено сосну звичайну з усіх географічних зон колишнього Радянського Союзу. Давно на пенсії. Йому за вісімдесят, та досі вболіває за ліс та рідну галузь, а ще вміє грати на баяні, що викликало подив у зарубіжних гостей. Художники тим часом встигли погостювати у лісівників ДП «Прибузьке ЛГ», які показали їм унікальне лісове озеро Чакове. З майстрами пензля спілкувалися директор ДП «Прибузьке ЛГ» Григорій Ющук, головний лісничий Володимир Захарко, лісничі Куснищанського та Крушинецького лісництв Віталій Люшук та Юрій Демих, майстри лісу… Попередні дні, а пленер розпочався ще у минулу середу, були не менш насичені у творчому плані. Адже було цікаве знайомство з лісоозерними перлинами Шацького національного природного парку. З митцями працювали в. о. лісничих Пульмівського та Світязького лісництв Шацького НПП Олександр Куран та Олег Шепеля, старший майстер лісу Віктор Шевчук, майстри лісу Олександр Цірота, Микола Ткачук, Євген Сидорук, Віктор Голядинець, єгер Віктор Цвид. Були зустрічі і з прикордонникам. Начальник відділу прикордонної служби «Грабове» Сергій Захарчук познайомив їх із буднями охоронців кордону, провів художників наймальовничішими місцями Прибужжя, куди звичайним громадянам доступ обмежений. Зокрема, учасники пленеру побували на українсько-білоруському та українсько-польському кордоні, оглянули заповідник «Поперечна гора», канал Мостицького, хатинку поліської цілительки Уляни на околиці с. Кошари, річку Західний Буг, взяли участь у Європейських днях добросусідства, що саме проходив на Україно-Польському кордоні.

І фотомитці, і художники захоплено відгукувалися про унікальні віковічні дуби с. Кам’янка, біля яких провели не одну годину, фотографуючи, фільмуючи і пишучи картини. Певне, вони і стануть відправною точкою майбутньої спільної виставки пленеристів.

Фотомитці вже відбули до своїх країн, а в художників попереду – ще три дні роботи… Їм ще належить побувати у лісових угіддях ДП «Прибузьке», на озері Кримне… Живуть митці у гуртожитку Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька, тут спостерігають за практикою студентів, підготовкою коледжу до нового навчального року… Як і учасники Міжнародного пленеру фотомитців, усі вони побували на екскурсії у музеї фауни, що діє при коледжі, ознайомилися з дивовижним дендропарком.

Керівництво Шацького р-ну, Шацької ОТГ, лісоколеджу, Шацького НПП, Шацького та Прибузького державних лісопідприємств, відділу прикордонної застави «Грабово» спрацювало як одна команда разом із Волинським ОУЛМГ, обласною організацією ТЛУ, Волинським відділенням Українського Фонду Культури. Інформаційну підтримку обом пленерам забезпечили прес-служба Волинського ОУЛМГ, видання «Волинська газета», «Шацький край», «Район Шацьк».

Сергій ЦЮРИЦЬ


 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024