Як розпочати кар’єру в сфері інформаційних технологій з нуля

14 Травня 2021, 15:12
1976

Все більше молодих людей хочуть спробувати побудувати кар'єру у сфері ІТ. Не обов’язково мова про технічні спеціальності. Галузь об’єднує не лише програмістів, тестувальників, чи то розробників.

Насправді перелік спеціалізацій, що будуть актуальними досить великий. Копірайтери, менеджери, адміністратори, дизайнери – вибирати є з чого. Єдина проблема з чим стикаються всі початківці – це відсутність досвіду. Як та де знайти свою першу роботу? Наскільки реально увійти в ІТ будучи повним аматором? Розповідаємо.

Робота в ІТ: чим компенсувати відсутність досвіду?

Отже, основна проблема багатьох це відсутність досвіду. А його вимагають практично всі. Відкривши перше краще оголошення про пошук спеціаліста, можна прочитати серед вимог — наявність досвіду та кейсів робіт. То як бути? Новачкам рекомендують спиратися на три основні критерії, які допомагають працевлаштуватися.

  • Пошук вакансій де досвід це не головне. Де компанія готова навчати працівників. Зазвичай зарплата в таких випадках не висока, однак часто з перспективою росту.

  • Вдосконалення англійської. Навіть не маючи жодного досвіду, однак гарно володіючи англійською можна стати цікавим для потенційного замовника.

  • Висока мотивація. В ІТ дуже цінують працівників які «горять» тим, що роблять. Знають для чого вони тут і що хочуть досягти.

Інколи корисним може бути й досвід у суміжних сферах, адже у сфері інформаційних технологій потрібні і бухгалтери, і юристи.

ТОП-5 кроків, що допоможуть знайти роботу в ІТ 

Є кілька ключових кроків дотримуючись яких, шанси знайти першу роботу збільшуються у кілька разів. 

  1. Визначаємося з напрямком. Фахівці з технічними спеціальностями повинні орієнтуватися на свою теоретичну базу та затребуваність власної спеціальності. Всім іншим варто відштовхуватись від  основних навичок. Знаєте англійську і гарно пишете тексти — пробуйте себе в ролі копірайтера. Маєте навички роботи з фотошопом і графічними редакторами — спробуйте себе в розробці логотипів, створенні дизайну сайтів. Вмієте переконувати, та знаходити підхід до клієнтів — посада менеджера може стати вашим покликанням.

  2. Визначаємось з потрібними навичками. Вибравши напрямок вивчіть пропозиції від роботодавців. Проаналізуйте, що найчастіше вимагають замовники від того чи іншого спеціаліста, і які навички можливо потрібно вдосконалити.

  3. Працюємо над портфоліо. Досвід справа наживна. Можна розпочати з невеликих проектів на біржах фрілансу. Можливо комусь із знайомих потрібен лендинг, або ж логотип. Нехай оплата буде символічна, зате ви отримаєте практичні знання.

  4. Шукаємо роботу. Це найважчий пункт, адже більшість просто не знають де можна знайти реальні вакансії. Найбільше можливостей надають самі ІТ-компанії. В Україні наймасштабнішою є компанія SoftServe https://career.softserveinc.com. На їхньому сайті присутня повноцінна дошка оголошень із актуальними вакансіями від українських та іноземних роботодавців. Хороші пропозиції трапляються й на таких платформах, як Work чи Rabota. Масу корисної інформації можна знайти й у соціальних мережах Linkedin або Facebook, вступивши до локальних груп, де збираються виключно представники галузі.

  5. Відправляємо резюме. В резюме треба максимально детально описати свої сильні сторони та soft-skills. Не забудьте про супровідний лист.

Пам'ятайте, не завжди з першого разу вдасться отримати відповідь від роботодавця, а тим паче позитивну. Конкуренція висока, тому важливо запастися терпінням і бути наполегливим. Також, не завжди перший проект одразу ж відповідатиме всім омріяним запитам. Низька оплата — це не біда. На старті кар'єри важливіше отримати досвід та цінні навички, що допоможуть успішно розвиватися.

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024