Розповіли, що робити влітку на Шацьких озерах

10 Травня 2021, 14:40
11062

Шацькі озера – це дивовижний природний національний парк. Що це за озера, як доїхати до них, де зупинитися, та що подивитися – читайте у матеріалі.

Про це пише 24 канал.

Все про відпочинок на Шацьких озерах: які тут є озера, що робити, як дістатися

Шацькі озера – це унікальний природний комплекс, аналогів якому у Європі немає. Всього озер понад тридцять. В оточенні лісу заховані найкрасивіші водні строї, які розташовані на території понад 32 гектари. А з 1983 року отримали статус Національного природного парку.

Шацькі озера через своє розташування довгий час були недоступними, тому природа мала можливість розвиватися тут природним шляхом. Тому зараз, прогулюючись стежками заповідника, можна побачити природу того, яким він повинен бути.

А також поглянути на життя тварин у їх природному середовищі і навіть натрапити на рідкісні види, занесені до Червоної книги.

Як дістатися до Шацьких озер

На машині потрібно їхати до Ковеля, а потім у напрямку міста Любомль на так званій "варшавській" колії. Тут потрібно їхати близько 40 кілометрів і уважно спостерігати за дорогою. У центрі Шацька слід звернути до озера Світязь.

З деяких міст курсують також автобуси або ж можна придбати квиток на поїзд, якщо є така можливість.

Дозвілля на Шацьких озерах

Кінні прогулянки – це можливість відчути єдність з фауною та флорою, насолодитися повільним відпочинком. Вартість – 20 гривень за годину.

Велоспорт – район Шацьких озер ідеально підходить для їзди на велосипеді. Пункти прокату велосипедів є на всіх базах відпочинку. Вартість – в середньому 20 гривень за годину, на деяких базах відпочинку – безкоштовно.

Квадроцикли – кажуть, що це досить брудна розвага, але водночас одна з найцікавіших. Вартість вказана у базах даних кожної бази для відпочинку.

Прокат яхт, човнів, катамаранів та каяків

Вартість оренди:

  • Човна та катамарана – 20-30 гривень за годину
  • Байдарки – 50 гривень за годину
  • Яхти (до 6 осіб) – 250-300 гривень за годину

Дайвінг – розташований не в пансіонаті "Шацькі озера", а в селі Пульмо, недалеко від наметового містечка, ви знайдете школу дайвінгу. Тут ви можете вибрати обладнання навіть для 8-річної дитини. Вартість – 650 гривень.

Віндсерфінг – можна підкорити хвилю на Шацьких озерах, тут вони можуть піднятися на 1 метр. Оренда обладнання – 50 гривень за годину, навчальний курс – 500 гривень.

Риболовля – це спокійне дозвілля, але тільки не на Шацьких озерах. Існує близько 31 вид риб, включаючи місцеву визначну пам’ятку – вугор. Якщо ви забули вудки, на ринку є кілька точок, де продається все необхідне обладнання.

Мотузковий парк – навпроти бази відпочинку "Шацькі озера" розташований мотузковий парк "Верхня база". Вартість: дитячий квиток – 25 гривень, квиток для дорослого – 35 гривень, ціни на інші види розваг слід уточнювати в мотузковому парку.

Пейнтбол – у селі Світязь у таборі "Вікінг" відкрили пейнтбольний клуб. Оплата лише за кульки – 50 копійок за кульку.

Не слід також забувати про різноманітні нічні клуби, дискотеки, тематичні вечірки, можливість сходити в сауну, на масаж та багато іншого. Все це є на Шацьких озерах у найрізноманітніших варіантах.

Де зупинитись на Шацьких озерах

Можна знайти житло на будь-який смак: як любителів комфорту та сервісу, так і тих, хто віддає перевагу більш економному варіанту відпочинку. Тут ви знайдете безліч баз, пансіонатів, готелів, котеджів та приватних будинків.

Ціни залежать від рівня комфорту, інфраструктури та наближеності до водойм.

  • Бази відпочинку – 55-500 гривень на добу за особу
  • Котеджі – 65-300 гривень на добу за особу
  • Приватний сектор – 50-175 гривень на добу за особу
  • Комплекси відпочинку – 70-170 гривень на добу за особу
  • Наметові табори. 1 намет – 10-15 гривень
  • Паркінг – 10-25 гривень

Пам’ятайте, що встановлювати намети на території заповідника заборонено, можна лише на спеціально відведених для цього ділянках.

Найпопулярніший час відпочинку в заповіднику припадає на липень та серпень, тому в цей час ціни на житло можуть зростати. Рекомендується бронювати місця заздалегідь.

Озеро Світязь

Площа: 2,75 тисячі гектарів

Довжина берегової лінії: 30 кілометрів

Середня глибина: 6,9 метра; максимальна глибина: 58,4 метра

Найбільше з Шацьких озер і відоме в Україні як найглибше прісноводне озеро. Також найпопулярніше серед відпочивальників, оскільки вода в озері дуже чиста і прозора. Склад води містить срібло і гліцерин, завдяки чому шкіра після плавання стає м'якою і гладкою. У давнину воду зі Світязя набирали та везли німецьким паннам, щоб вони прийняли ванну.

Тут мілка вода уздовж узбережжя, що робить привабливим відпочинок з дітьми, за що не варто сильно турбуватися.

Однією з особливостей озера є острів, площа близько 7 гектарів. Працівники SCNP контролюють острів, щоб зберегти там незайману природу через гніздування птахів.

Пісочне озеро

Площа: 187 гектарів

Довжина берегової лінії: 5,72 кілометра

Середня глибина: 6,9 метра; максимальна глибина: 16,2 метра

Друге за популярністю озеро, оскільки воно має дуже чисту і прозору воду і містить у своєму складі срібло та гліцерин. У озері добре порожнисте піщане дно і піщані береги. Водойма середньої глибини та добре прогрівається в літній період. Вздовж прибережної зони проходить сосновий ліс, в якому росте безліч ягід та грибів.

Велике Чорне озеро

Площа: 82 гектарів

Довжина берегової лінії: 3,7 кілометра

Середня глибина: 3 метра; максимальна глибина: 5 метра

Невеликий розмір у порівнянні з попереднім. Донедавна тут відпочивали та ловили рибу лише місцеві жителі завдяки зручному розташуванню. Але зараз воно набирає популярності серед гостей краю.

Озеро Люцимир

Площа: 443 гектарів

Довжина берегової лінії: 8,7 кілометра

Середня глибина: 4,1 метра; максимальна глибина: 11 метра

Розташований у південно-східному напрямку від Шацька, частина берегової лінії розташована безпосередньо в селі. З'єднане каналом з Чорним Великим озером. Озеро відоме серед рибалок більше, ніж серед відпочивальників.

Озеро Пулемецьке

Площа: 1640 гектарів

Довжина берегової лінії: 16 кілометра

Середня глибина: 4,1 метра; максимальна глибина: 19,2 метра

Друге за величиною серед озерної групи. Розташоване на північному заході щодо озера Світязь, між селом Пульмо і селом Подушка. Озеро характеризується широкою різноманітністю рослинності.

Озеро Перемут

Площа: 150 гектарів

Довжина берегової лінії: 5 кілометра

Середня глибина: 2 метра; максимальна глибина: 6,5 метра

Розташоване навпроти повороту на села Гаївка. Вздовж берегової лінії неможливо пройти через болото і густий ліс, вихід до самого озера є лише в декількох місцях. Озеро відвідують переважно рибалки.

Озеро Соминець

Площа: 40 гектарів

Довжина берегової лінії: 2,9 кілометра

Середня глибина: 1,7 метра; максимальна глибина: 2,8 метра

Невелике озеро, розташоване праворуч від дороги на ур. Рудь, і всього 1 кілометр від озера Світязь. Досить неглибоке, з чистою і прозорою водою, швидко нагрівається влітку.

Загалом, унікальність кожного з озер неможливо перерахувати та описати словами. Відпочиваючи на Шацьких озерах, радимо хоча б побувати та познайомитися з кожним з них особисто.

 

Коментарі
10 Травня 2021, 18:40
!
10 Травня 2021, 20:16
Де ви берете такі ціни.ціни за 2010р
11 Травня 2021, 08:47
Того року відвідував Світязь, кругом сміття, пляж грязьні, вода не прозора). Ціни космічні, завищені в десятки разів. Дозвілля на дуже низькому рівні за шалені кошти. Коротше жах.
11 Травня 2021, 12:06
Ціни дууууже застарілі
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024