Шацькі «Молодички» підкорили сцену Міжнародного фестивалю у Македонії

09 Травня 2021, 15:00
5970

Де тільки не побували учасниці ансамблю «Молодички» Шацького міського будинку культури протягом свого існування. Їм підкорювалися не лише сцени обласного та всеукраїнського рівнів (виступали з піснями у музеї під відкритим небом у Пирогово, у палаці «Україна» у Києві, брали участь у телепередачі «Фольк-мьюзік»), а й Білорусі, Польщі, Криму, Угорщини, Чехії!

Зокрема, саме організаторам міжнародного фестивалю «Весняна казка у Празі», куди «Молодички» їздили ще у квітні 2017 року, запам’ятався яскравий та колоритний виступ шачанок, тому вони й запросили їх заспівати на іншому міжнародному фестивалі, який також відбувається за їхнього сприяння – пісні і танцю «Охридська весна» у Македонії, пише газета «Новий погляд+».

Окрім шацького колективу, Україну на фестивалі представляв ще й зразковий танцювальний колектив «Ассоль» з міста Харків.

«З харків’янами домовилися добиратися разом, – розповідає художня керівниця «Молодичок» Ніна Вирович. – Зустрілися у Львові, а вже звідти комфортним автобусом разом через Румунію та Болгарію 35 годин їхали й до міста Охрид (північна Македонія), яке розташоване на кордоні з Албанією на березі чудового озера».

3

Вражені шачанки були ландшафтами Румунії, її чистими та охайними населеними пунктами, архітектурою Болгарії. Ще більше вражень викликало у шачанок місто Охрид з його більш ніж тисячолітньою історією.

У самому фестивалі, який відбувся 23 квітня у будинку культури міста Охрид, брали участь народні вокальні та танцювальні колективи чи не з усіх країн Європи. Колектив «Молодички», у складі якого були Ніна Вирович, Марія Тішина, Вікторія Петрина, Ганна Редько, виступили одними з перших, виконавши, відповідно до умов фестивалю, три пісні: «Дівчата з України», «Поведи мене» та «Жоржини». Не залишилася байдужою місцева публіка до запального виступу шацьких артисток, та провели їх зі сцени гучними оплесками та вигуками «Браво!». А за участь у фестивалі колектив та кожна з його учасниць отримали дипломи.

Подбали організатори і про дозвілля учасників дійства. Для них провели екскурсію містом та озерну подорож на кораблі до півострова, де розташована одна з найдревніших пам’яток  церква Святого Наума, молодшого учня Кирила та Мефодія, та в якій зберігаються його мощі.

6

«Дуже гарні краєвиди самого міста, надзвичайно зачаровує Охридське озеро з чистою і прозорою водою, яке можна прирівняти до моря, бо його глибина – 280 метрів. Охрид  це головне курортне місто країни, центр православ’яВразило старе місто з вузькими вуличками та ідеально збереженою балканською архітектурою, набережна міста, вулиця до якої від центру міста вкладена мармуром», – розповідає Ніна Вирович.

Дуже приємно вразили шачанок македонці, які виявилися напрочуд гостинним, щирим та привітним народом. Македонці усіляко підтримують Україну у її прагненні відстояти цілісність країни, тому українці для цього народу – завжди бажані гості.

Колектив «Молодички» висловлює велику вдячність за сприяння в організації поїздки Шацькій селищній раді (голова – Сергій Карпук), «Центру розвитку громади» Шацької селищної ради (начальниця – Оксана Юхимук), та також підприємцям, завдяки неодноразовій фінансовій допомозі яких стала можливою поїздка на фестиваль та інші культурні дійства: Василь Денисовець, Степан Натальчук, Степан Семерей, Ірина Печук, Тетяна Сіжук, Валентин Шумик, Петро Сулік, Володимир Назарук, та зичить усім міцного здоров’я, благополуччя та процвітання!

6

3

3

3

3

2

2

 

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментарі
09 Травня 2021, 21:31
Македонія - область Греції! А їздили жіночки у Північну Македонію - частину колишньої Югославії. Енциклопію читати тре хоч деколи...<br/>Сьогодні 9 Травня - День Перемоги над фашизмом у Великій Вітчизняній війні! Хоч на ніч про це редакція згадає? Вітаю всіх, хто ще не втратив пам'ять. Миру і терпіння.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024