«Відповіді на всі запитання – у Святому письмі», – священник із Мельників Василь Хомич

03 Травня 2021, 13:16
6011

Більше двох років у Свято-Аннівському храмі села Мельники священнослужителем є молодий та завзятий отець Василь Хомич.

Протягом цього періоду йому вдалося не лише згуртувати громаду навколо церкви, а й започаткувати активну роботу з найменшими парафіянами, організувавши для них недільну школу, пише газета «Новий погляд +».

«Хто чи що привів вас до Бога?» – найперше запитую під час розмови.

«В мене дідусь, бабуся і мама завжди ходили до церкви. Жителі нашого села до того часу, поки тут у 2005 році не постав новий храм, відвідували службу в Шацьку або ж у тимчасовому храмі, який облаштували на місці старенької школи. Добре пам’ятаю, як мама кожної неділі водила мене туди, бо вона та дідусь співали в хорі. А я завжди сидів біля хористів. Там став потрохи читати книжки церковнослов’янською мовою, а з восьми років почалося моє паламарське життя біля настоятеля», – каже священник.

І хоч старший на півтора року брат, навчаючись в музичному училищі, перевівся у духовну семінарію, Василь спочатку навіть не думав пов’язувати своє майбутнє життя з духовною сферою.

«Хотів піти в армію, – розповідає отець Василь. – Через пів року з волі Божої та в силу окремих життєвих обставин таки вступив у Волинську духовну семінарію, де навчався чотири роки. Після її закінчення одружився, рукоположився у сан диякона, а згодом – і священника. Тут на думку не можуть не спадати слова з Біблії, де вказано, що не ми вибираємо – бути чи ні нам священниками, а Господь. Не факт, що людина, яка навчається в семінарії, обов’язково стане священником».

1

Попри те, що отець Василь лише два роки править у храмі, до нього за порадою та допомогою звертається чимало парафіян, в тому числі й старше покоління. Зізнається, що робота і праця з людьми є надзвичайно важкою, особливо – праця священника, який повинен вислухати кожного, відкинути своє суб’єктивне бачення ситуації та дати мудру пораду.

«Я не стверджую, що маю багатий життєвий досвід, але на більшість запитань та проблем, з якими до мене як до духівника звертаються люди, завжди є відповіді у Святому Письмі та багатовіковому досвіді церкви. «Не переживайте про те, що вам сказати. Воля Божа, допомога Божа і благодать допоможе в цьому», – написано там. Тому людям розповідаю про те, що у церковному писанні про це говориться так і так. Немає такої людини, яка знала б відповіді на всі запитання. Буває, що раджуся зі своїм старшим братом, зі священниками нашого благочиння. Між служителем Божим та людиною не повинно бути бар’єру», – розповідає отець Василь.

Недільна школа для дітей – це ще один аспект роботи мельниківського священника. Він переконаний, що за дітьми та молоддю – майбутнє, і саме дитячі душі – мов губка, найкраще вбирають слово Боже.

4

«При семінарії, де навчався, була дуже хороша робота з молоддю, і цей досвід я намагаюся використати. Важко змінити погляди старшого покоління, донести до них правильне розуміння православ’я, без різного роду забобонів, тому формувати почуття любові, милосердя, добра та любові до Бога треба з дитинства. Неважливо, що це буде – розмова-лекція в недільній школі, проста розмова з дітьми за чашкою чаю з цукерками чи печивом, прогулянка до лісу – головне, щоб дитина засвоїла уроки», – стверджує отець.

Мельниківські дітлахи залюбки ходять на уроки в недільну школу до священника, бо знають, що там – не тільки пізнавально, а й весело. Організація концертів та виступів, поїздки на тракторі по гриби, катання на ковзанах та санчатах, творчі заняття поєднуються із цікавими та повчальними біблійними історіями.

2

«Дітям потрібен рух і розвиток, найбільше – фізичний та розумовий. Тепер тих, котрі потонули в телефонах та гаджетах, треба витягувати з цих тенет. Сьогодні людські цінності істотно змінилися, і молоді та дітям слід показувати правильний вектор розвитку, чітко формувати поняття добра та зла, прищеплювати віру в Бога та любов до ближнього. І найкраще це робити з маленького віку, бо віра – це не тільки відвідини храму», – переконаний священник.

Цієї неділі християни відзначили одне з найбільших свят – Великдень. Тому священник закликає людей більше потурбуватися про чистоту своїх душ та сердець, аніж власної оселі та подвір’я.

«Дорога до храму не дається легко, як і сприйняття слова Божого, віра в Його силу та благодать. Головне для Бога – щирість наших помислів, дій та почуттів. Молитва, що йде від серця, здатна творити дива. У день Воскресіння Христового зичу людям миру, покаяння, витримати та пережити усі хвороби, які спіткали нас у цей нелегкий час, прийти до храму та помолитися. Бо лише молитва скріпить нас у вірі та милосерді», – переконаний отець Василь.

1

3

 

Коментарі
03 Травня 2021, 20:20
це Батюшка вид Бога .Спаси Господи Вас.Многия лита Вам
04 Травня 2021, 13:08
Це Батюшка куплений за гроші чому він не написав що не раз здава о. Петра хай напише про себе який він був у дитинстві і як його виганяли з семінариї якби о. Петро не заїхав і не попросив за нього тоб його вигналиб.
04 Травня 2021, 13:43
На Пасху хто чим багатий той тим і ділиться. Христос Воскрес!!!
07 Травня 2021, 16:48
священик з РПЦвУ ?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024