Рецепт паски: повертаємо українські кулінарні традиції разом із Дарією Цвек

01 Травня 2021, 11:45
4844

Колись чи не в кожної господині були під рукою свої кулінарні нотатки, які у першій половині XX століття називали переписами. Згодом ці зошити з рецептами передавали з покоління в покоління як родинну реліквію.

Про це пише газета «Шацький край».

Жінка зобов’язана була прищепити вміння готувати дочкам та онучкам. Окрім записників, господині використовували й кулінарні книги.

Найпопулярнішою серед них, починаючи з початку 60-х і до наших днів, є збірка рецептів Дарії Цвек «Солодке печиво».  Авторка впорядкувала і зберегла найкращі рецепти страв і смаколиків традиційної української кухні, які й дотепер мають неабияку популярність.

Ця книга була найкращим помічником на кухні у моєї мами і стала сімейною реліквією для мене. Особливо користувався популярністю рецепт великодньої випічки, яку Дарія Цвек називала «секретна паска». Аби відкрити таємницю відомої кулінарки, цьогоріч спробую почаклувати над випіканням такої паски та раджу зробити те саме й вам.


 

Колись Дарію Цвек називали «чарівницею кулінарії» та «художником кулінарного жанру». Будучи впевненою у власних силах і здібностях, вона частенько казала про себе: «Я така господиня, що навіть із попелу щось спечу».  

Пані Дарія була справжньою трудівницею. Вона мала в собі стільки енергії, завзяття, любові та доброти, що, мабуть, тому доля виявила до неї виняткову прихильність. Адже будучи представницею старовинної галицької родини, яка належала до національно-патріотичної інтелігенції, зуміла не просто вижити в часи терору, обминути тюрми і заслання, але й реалізувати себе як творча особистість. Неабияку роль у цьому відіграли безцінні спогади про сімейні традиції: перші подарунки під ялинкою, накрохмалені свіжі скатертини на родинному столі, найсмачніші ласощі, приготовані мамою та бабусею. І коли згодом жінка взялася за створення кулінарних книг, то отримала найвищу нагороду – любов читача.

Залучила її до творчої справи відома українська письменниця Ірина Вільде, яка з близькою родичкою Дарії Цвек ходила до одного класу Станіславської гімназії. Одного разу пані Ірина, якій дуже полюбилися ласощі від Дарії, взяла її за руку та повела до головного редактора «Каменяра» і сказала: «Примусьте її писати книжку з куховарства». Було це в 1958-му, а вже 1960 року світ побачила перша книга Дарії Цвєк «Солодке печиво»,  яка миттєво розійшлася країною. Та що й казати – збірка мала дев’ять перевидань, а нещодавно побачило світ ювілейне, десяте, видання кулінарного бестселера. До нього увійшло понад 500 рецептів печива, булочок, пляцків, рулетів, струделів, пиріжків, тортів, пудингів тощо.

Що стосується великодніх смаколиків, то авторка не лише розміщувала їх рецепти у книзі, а й описувала ритуал випікання. Цитую:   

«Жінки колись дотримувалися особливої традиції при замісі тіста для пасок. Господиня вбирала чисту сорочку і довго мила руки. У той час не смів ніхто прийти до хати, бо тісто могло не вдатися.

Просіяне двічі борошно мало бути зігрітим біля печі. Жінка молилася при замісі і долонею робила над ним знак хреста. Якщо паска вдавалася, то була гордістю господині на все село та прогнозом на рік для цілої сім’ї. Верх паски перед випіканням прикрашали прісним тістом: наверх укладали хрест як символ терпіння Ісуса, а між його раменами –  пташечки-зозульки та колоски як символ довголіття та урожаю.

Дотримувалися особливої церемонії не лише при замісі тіста, а й також і під час випікання. Поки паска була в печі, нікому не можна було в хаті сідати, бо тісто теж могло «сісти». Особливо пильнували, щоб ніхто з чужих не прийшов до будинку, особливо жінка. Також господиня хрестилася декілька разів, окропивши помешкання свяченою водою, щоб відігнати злих духів.  Паску випікали круглої форми, і чим більшою вона була, тим дужче пишався нею господар, гордо несучи на рушнику до освячення».


 

Дарія Цвек змогла не лише зберегти народно-родинні традиції українців, а ще й популяризувати їх і це у добу радянської ненависті до всього індивідуального та національного. «Традиції – це не тільки минуле, але й майбутнє», – любила повторювати пані Дарія. Її кулінарні книжки лише на перший погляд є збірками рецептів, насправді ж це – енциклопедії зі створення домашнього затишку по-українськи.

Тож давайте частіше брати до рук кулінарні книги мам та бабусь, аби повернути та зберегти нашу минувшину.  

Рецепт паски від Дарії Цвек

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна
  • 400 г молока
  • 10 жовтків
  • 100 г мокрих дріжджів
  • 200 г масла або маргарину
  • 300 г цукру
  • 100 г родзинок
  • 1/2 ч. лож. солі
  • потерта цедра 1 лимона.


 

Приготування:

1. Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішуємо і ставимо у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

2. Після того, як суміш підросте, додаємо решту цукру, жовтки, ізюм, цедру  лимона, сіль і борошно. Замішуємо тісто до однорідності та наприкінці додаємо розтоплений, але охолоджений жир. Продовжуємо місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!

3. Тісто ставимо у тепле місце, щоб знову збільшилось удвічі. Тоді його опускаємо і чекаємо, щоб підросло. Далі масу розкладаємо у попередньо змазані форми, щоб зайняли 1/3 частини посудини і даємо знову піднятись удвічі.

4. Духовку нагріваємо до температури 200 градусів. Ставимо паску і після 10 хв зменшуємо температуру до 170-160 градусів. Випікаємо ще 50 хв.

З такої порції замісу виходить 3 паски діаметрами 18, 20 і 25 см.

Велика кулінарка звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг. Якщо буде більше, то паска вдасться тугою, якщо менше -  опаде.

Підготувала Людмила МАКСИМЧУК


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024