Лікарняний у зв'язку з вагітністю і пологами: що потрібно знати

28 Квітня 2021, 09:22
2811

Хто видає лікарняний у зв'язку з пологами та вагітністю? Скільки днів може тривати лікарняний залежно від того, якими були пологи та скільки дітей народилось? На скільки днів лікарняного варто розраховувати, якщо дитина народилась мертвою?

Про це йдеться на сторінці НСЗУ для пацієнта.

Ось що потрібно знати:

  • Листок непрацездатності майбутній мамі видає лікар у тому медичному закладі, де пацієнтка спостерігає вагітність. Лікарняний видається з 30 тижня вагітності відразу на 126 календарних днів. З яких 70 днів – до передбачуваного дня пологів, 56 – після.
  •  Якщо пологи виявились передчасними або багатоплідними, якщо виникли ускладнення під час пологів чи в післяпологовому періоді, жінці видається листок непрацездатності додатково – на 14 днів. Додатковий лікарняний також видається лікарем за місцем спостереження жінкою вагітності.
  • У разі, якщо вагітна взагалі не спостерігалась з приводу вагітності, лікарняний видається з дня пологів. Документ видає лікар закладу, в якому відбулись пологи. Тривалість лікарняного або 56 днів, або ще плюс 14 додаткових днів у разі ускладнень або багатоплідної вагітності.
  • Якщо відбулись передчасні пологи до 30 тижнів вагітності, то лікарняний у зв’язку з вагітністю і пологами видається медичним закладом, де відбулись пологи.
  • Тривалість такого листка непрацездатності 140 календарних днів у разі народження живої дитини. В іншому випадку – 70 календарних днів.

Детальніше про порядок видачі листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю і пологами можна прочитати тут.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39