Про економічні перспективи розвитку ОТГ розповів у радіопередачі Сергій Віннічук

08 Серпня 2017, 15:27
1911

У радіопередачі «Господарі», що вийшла в радіоефір 6 серпня на НСТУ ВРД, із Сергієм Віннічуком, головою Шацької об'єднаної територіальної громади, говорили про економічні перспективи об’єднаних територіальних громад краю.

Кожна із об’єднаних територіальних  громад отримала такий собі бонус від держави на становлення і  розвиток. Суми різні, вони залежать від кількості населення, яке проживає на території новоствореного об’єднання.  На які потреби витрачати кошти - вирішують жителі громади. Оскільки проблем чимало, державної субвенції, звичайно, не вистачає. Тому варто подбати про власні ресурси. Один із них - міні-проекти, за допомогою яких можна залучити  гроші Європейського Союзу.

А можна своїми силами подбати про розвиток рекреаційної системи. Так, наприклад, роблять у Шацькій ОТГ. Досвідом ділиться її голова Сергій Віннічук.

- Шацький район - специфічний район, оснований на туризмі, і саме основне те, що район може задіяти в цьому напрямку на розвиток туризму. Зараз дуже багато робиться для того, щоб наш район був більш привабливий та залучити інвесторів. Один з основних важелів – це земельні ділянки, які знаходяться за межами населених пунктів, якими могли б громади розпоряджатися. Зараз ми чекаємо прийняття закону, коли громади могли б розпоряджатися землями, і тоді можна було б залучати інвесторів, створювати робочі місця.  Працюємо над тим, щоб надати статус курортної зони Шацьку.

Разом з головою Шацької райдержадміністрації та начальником інфраструктури облдержадміністрації в інституті курортології замовити бальнеологічні дослідження і надати статус курортної зони Шацьку. Зараз написали багато проектів по екології, уже пройшли перший відбір по «Пользщі-Білорусь-Україна» по облаштуванню кемпінгової стоянки, наметового містечка, окультурення пляжу. Зараз робимо проект, щоб зробити пішохідну зону в урочищі Гряда разом із власниками баз. Тобто все для того, щоб Шацький район був в інфраструктурному плані більш розвинутий.

- Чи були у Вас перемовини або на Вас виходили поважні інвестори, які готові вкладати кошти в якісь конкретні об’єкти вашого регіону, у туристичну зону саме вашої громади.

- Взагалі то є, і ми зараз плануємо виставити декілька ділянок на аукціон по урочищу Гряда якраз таки для того, щоб можна було залучити інвестора та побудувати якийсь санаторій, базу відпочинку і так далі. Але я все таки думаю, якщо провести бальнеологічні дослідження, то курорт це буде пріоритетом.

- Місцеві мешканці готові долучатись до цієї ініціативи, бо ми знаємо, що і так почав активно розвиватись зелений туризм, але чи прогнозуєте збільшення садиб, які прийматимуть туристів саме у вас?

- Так, звичайно, люди до цього готові і уже є такі агросадиби, які нічим не поступаються більш потужнішим базам відпочинку. Тобто вони до цього йдуть, і ми зараз з місцевими мешканцями трохи налагодили співпрацю. Зараз налагоджуємо роботу із вивозу сміття, робимо роздільний збір сміття, привчаємо до того, що за це треба платити. Одна проблема – полігон ТПВ, нам би якийсь міні-завод по переробці ТПВ, бо влітку є проблеми з цим.

- А як щодо доріг, адже щоб дістатись до відпочинку, треба, найперше, туди доїхати. А дороги для Волині – це одна з основних проблем.

- З дорогами важче, але ми стараємося. На проект «Польща-Білорусь-Україна» написали три проекти по дорогах, вартість яких приблизно мільйон євро кожний. І якщо вдасться нам це все зробити. Одним з пріоритетів є будівництво автопереходу «Адамчуки-Збереже». Якщо це буде, то поїдуть до нас поляки і німці.  Минулого року на Днях добросусідства кордон перетнули більше 50 тисяч разів. Це говорить про те, що Польща готова йти до нас.

- Скільки відпочивальників очікуєте цього року, адже минулого року був ажіотаж?

- Я думаю, не менше, ніж минулого року. За разними підрахунками, більше 600 тисяч має бути. 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром