Після відмови від м’яса шачанка одужала від гастриту та панкреатиту

24 Квітня 2021, 12:25
2813

З кожним роком все частіше можна зустріти людей, які відмовилися від м’яса – вегетаріанців. Серед них – Катерина Баришева з Шацька, яка вже три роки не вживає продукти тваринного походження.

Про це пише «Вісник і К».

«Рослини, тварини усе відчувають, то чого ж ми – творіння Господа – вирішили, що можна вбивати тварин, які також хочуть жити не задля того, аби стати їжею», – починає розмову Катя.

Тоді жінка почала цікавитися вегетаріанством. Дізналася, що багато відомих людей уже давно обрали для себе цей спосіб життя і не жаліють, а навіть навпаки – у них покращилося здоров’я.

«Я стала вегетаріанкою за внутрішнім відчуттям, бо це неможливо без духовної складової. Усе відбувалося поступово, тому ніяких проблем з переходом не було. По-перше, я собі не забороняла, мені просто перехотілося»,– веде далі мову Катерина.

Рідні Катерини спочатку подумали, що вегетаріанство – це просто її тимчасове захоплення, яке швидко мине. Але з часом зрозуміли, що все-таки то усвідомлене рішення. Знайомі часто запитували, чи вплине її спосіб життя на доньку, чи дозволятиме вона їй їсти м’ясо? Катя нікому не нав’язує своїх правил і вподобань, адже кожна людина має право приймати власні рішення, навіть коли це її кровинка.

«Я не вживаю алкоголь, займаюся спортом, медитую… Мене часто запитують, що я їм. Насправді все просто: каші, овочі та фрукти, зелень»,– каже Катя. 

Після відмови від м’яса жінку перестали мучити гастрит і панкреатит. Хвороби зникли, ніби їх ніколи й не було. Зараз вона на шляху до відмови від морепродуктів, яєць, молока, сиру. Тобто в майбутньому планує стати веганом, не використовувати косметику, яку випробовують на тваринах, одяг та ліки. Адже, як пояснила, вона не може бути щасливою тоді, коли страждають інші.


 

А що кажуть лікарі?

На сайті Міністерства охорони здоров’я України  можна прочитати, що належним чином спланований вегетаріанський раціон є здоровим, збалансованим та дуже часто корисним для профілактики багатьох захворювань. Академія харчування та дієтології США підтверджує, що така дієта підходить для людей на всіх етапах життя, у тому числі жінкам під час вагітності і грудного вигодовування, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам. Дослідження підтверджують, що у вегетаріанців менший ризик появи серцево-судинних захворювань, надмірної ваги та ожиріння та деяких видів раку. Але щоб бути корисною, рослинної дієти треба дотримуватися ретельно та уважно. М’ясо (а у веганів рибу, молоко) потрібно чимось компенсувати, щоб отримувати достатньо поживних речовин.

Ірина МАЇЛО

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024