Як і чим в районі підтримують сільського товаровиробника та розвиток підприємництва

05 Серпня 2017, 09:30
2086

В Шацькому районі чимало уваги приділяється фінансовій підтримці сільськогосподарських товаровиробників, зокрема, особистим селянським господарствам.

Станом на 1 липня 2017 року по Програмі підтримки ОСГ (фінансується з бюджету району і з бюджету селищної ради) із запланованих на рік 13,5 тис. грн. на здешевлення вартості (50%) штучного запліднення корів використано 7,4 тис. грн. У порівнянні з минулим роком збільшення пройшло на 25 корів. Також із районного бюджету по співфінансуванні з обласним бюджетом було виділено 25 тис. грн. на розвиток садівництва в районі.

По програмі «Власний дім» на 2017 рік заплановано 25 тис. грн. На даний час перераховано 14,3 тис. грн. в межах планових показників. Всі селянські родини, які утримують 3 і більше корови, одержать дотацію з селищного, районного та обласного бюджетів. В порівнянні з минулим роком в районі добавилося 5 родин, які утримують 3 корови. Із 8 тис. грн., виділених на дотацію за утримання 3 і більше корів, використано 3 тис. грн. Причина невикористання - реорганізація відділу агропромислового розвитку та внесення змін в порядок фінансування. Утім, як прогнозують у відділі регіонального розвитку, екології та залучення інвестицій РДА, до кінця року кошти будуть використані.

Особливих проблем у виконанні програм підтримки агропромислового комплексу немає. У профільному відділі просять сільських голів, на території яких проживають сім’ї, які утримують по 3 і більше корів, аби ті ще раз нагадали людям вчасно звертатися з потрібними документами для одержання дотації, провести роз’яснювальну роботу щодо програм підтримки АПК.

Стосовно виконання заходів, передбачених програмою підтримки малого і середнього підприємства в районі, то завдяки діяльності малих підприємницьких формувань в районі активно розвиваються такі галузі як торгівля, ресторанне господарство, надання послуг в галузі туризму, ринок цілого ряду платних побутових послуг. В районі функціонує 147 закладів торгівлі, з них 134 магазини і 13 кіосків. Також, на території району працює 19 закладів ресторанного господарства.

Аналіз виконання заходів районної Програми підтримки малого підприємництва на 2016-2018 роки за підсумками 6 місяців 2017 року свідчить про подальший розвиток малого підприємництва як однієї з пріоритетних галузей розвитку району.

У секторі малого бізнесу станом на 1 липня нинішнього року функціонує 38 статистично малих підприємств. У районі на обліку перебуває 430 фізичних осіб - підприємців. В галузі сільського господарства працюють п’ять господарств, які взяли в обробіток більше тисячі гектарів землі.

Питома вага надходжень до бюджетів усіх рівнів від малих підприємств та фізичних осіб - підприємців становить майже 35%.

Серед проблемних питань у цій сфері - сплата податків до місцевого бюджету фізичними особами - підприємцями, які надають послуги в галузі туризму або проводять торгівельну діяльність в літній період в місцях масового відпочинку.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024