На кордоні з Шацьким районом виявлено африканську чуму свиней

04 Серпня 2017, 16:20
4484

Як повідомили в Міжнародному епізоотичному бюро, на території республіки Польща (Люблінське воєводство, Влодавський повіт, село Собібор) було підтверджено захворювання свиней на АЧС (африканська чума свиней).

На даний час проводяться заходи з ліквідації даного захворювання. Собібор розташований за 1 кілометр від кордону з Шацьким районом – повідомляють в управлінні Держпродспоживслужби у Шацькому районі.

Всім жителям району нагадуємо, що ця хвороба не є небезпечною для людини, але разом з тим є дуже заразною для домашніх та диких свиней.

Інкубаційний період короткий (2-12 днів) і супроводжується лихоманкою (40-42°С) впродовж 48-и годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин у цей час виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить). Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах).

Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів - внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7-10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає майже 100%.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:

- утримувати свиней у закритому приміщенні;

не дозволяти відвідувати господарство по стороннім особам;

не купувати тварин у невідомих осіб без огляду ветеринарного спеціаліста;

- не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям та працівникам лісу;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою без термічної обробки (проварювання).

У зв’язку з проведенням на території Шацького району Європейських днів добросусідства з 11 серпня по 15 серпня цього року (село Адамчуки Шацького району - село Збереже Влодавського повіту), повідомляємо про карантинні обмеження на території Влодавського повіту.

У випадку підозри на захворювання африканської чуми свиней у вашому господарстві обов’язково повідомте ветеринарного лікаря.

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024