В прикордонному селі Шацького району освятили храм святого пророка Іллі

03 Серпня 2017, 10:00

На цю знакову подію, яка відбулася 29 липня, довго чекали настоятель храму протоієрей Дмитро Ковальчук та парафіяни. Велична церква, яку протягом п’яти років зводили силами парафіян та благодійників, стала окрасою прикордонного села і полегшила церковне життя вірян, які донедавна їздили на богослужіння в сусіднє Пульмо.

Подія освячення ввійшла в історію Шацького району ще й тим, що святкове богослужіння очолив Високопреосвященніший Володимир, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський.

Владику зустріли теплими словами вітань і короваєм на вишитому рушнику. Після чину освячення митрополит Володимир спільно з духовенством та вірними звершив урочистий хресний хід церковним подвір'ям. Під час проповіді привітав парафіян і численних гостей із величною подією– освяченням Дому молитви. Владика наголосив, що новозбудований храм – це частинка неба на землі, святиня, яка має стати справжньою скарбницею віри для парафіян.

-Ви зробили велику богоугодну справу – з допомогою Божою і нелегкою працею кожного в такий короткий термін побудували красивий храм. Сюди ви будете приходити, щоб розмовляти з Господом віч-на-віч, - наголосив Владика.

Долучилися до привітань Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, та Сергій Карпук, голова Шацької районної ради. Митрополит Володимир виконав приємну місію – нагородив церковною медаллю - за труди в ім’я Господа - старосту храму Олександра Кужеля, який, до речі, незабаром святкуватиме ювілей – 55 років від дня народження. Найближчим часом відзнаки за заслуги перед церквою отримають також помічник старости Ігор Грабовець і скарбник Галина Гавура.

Свято-Іллінський храм почали будувати 5 років тому. 8 жовтня 2012 року було звершене освячення місця під храм і закладено капсулу. Далі почалася довготривала і важка праця священика і церковної громади зі збору коштів на будівництво. Їздили по населених пунктах, колядували, ходили від хати до хати зі скринькою для збору пожертв. Долучилися до фінансування будівництва храму і благодійники, зокрема, народний депутат Степан Івахів і благодійний фонд «Патріоти Волині». В основному силами громади зводилися стіни храму, робився дах, виконувалися внутрішні роботи.

-Завдяки спільним зусиллям і молитвам ми маємо сьогодні гарний храм з двома хорами, якими керує регент Анастасія Веремчук. Всі внутрішні роботи виконані, є чудовий іконостас. Залишилося тільки розмалювати храм, а на зиму придбати котел на тверде паливо – щоб парафіяни змогли молитися в комфортних умовах, - розповідає священик.

Радісна подія освячення церкви об’єднала всіх вірних-парафіян у молитовній подяці Богові, Пресвятій Богородиці та покровителю храму святому пророку Іллі за всі отримані ласки.