Шацькі депутати звернулися до Прем'єр-міністра щодо проблем постачання скрапленого газу в громаді

08 Квітня 2021, 16:30
2801

Шацький район не газифікований, і скраплений газ у балонах є основним джерелом використання у побуті для приготування їжі.

Про це інформують у Шацькій селищній раді

На сьогодні постачання балонів населенню припинено. Його відсутність спонукає споживачів заправляти балони на АЗС в непристосованих місцях та перевозити в необладнаних для цього автомобілях, що заборонено правилами техніки безпеки.

Щоб зробити дієві кроки до розв'язання цієї проблеми, на засіданні сесії Шацької селищної ради, яке відбулося 31 березня, депутати прийняли звернення до прем’єр-міністра.

«Заправляння балонів на приватних автомобільних газових заправках, не обладнаних спеціальними балонними пунктами, категорично заборонено (Постанова КМУ №1790 від 20 листопада 2003 року).

По-перше, балони при такій заправці, як правило, не перевіряються на витік газу, а заправники не звертають уваги на терміни опосвідчення балона. Усе це робить їх експлуатацію небезпечною.

По-друге, автомобільна заправна колонка не дозволяє заповнити побутовий балон як слід: відповідно до правил, об`єм рідкого пропан-бутану в балоні не повинен перевищувати 85%. Якщо цим правилом нехтувати й заповнити газовий балон на 100%, то при його нагріванні (наприклад, на сонці) зрідженому газу нікуди буде розширюватися і балон може вибухнути.

З огляду на зростальну проблему (з можливими трагічними наслідками через заправляння балонів на автомобільних заправках) просимо вжити необхідних заходів для розв'язання проблеми постачання скрапленого газу (в балонах) для населення Шацької територіальної громади», – йдеться у зверненні.

Звернення надіслали Прем'єр-міністру України Денису Шмигалю.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024