У шацького ентузіаста Петра Зуба робота стала захопленням

01 Серпня 2017, 09:30
3978

Петро Зуб із Шацька вчить дітей польської мови в школі. А найцікавішим для себе заняттям вважає проведення пізнавальних мандрівок, - пише газета «Новий погляд+» за 29 липня.

– Першу екскурсію провів ще будучи учнем. Потім друзі запропонували спробувати робити це на професійному рівні. Вийшло добре. Коли потрібно проводити нову екскурсію, спочатку детально читаю про той край. На місці, буває, разом із відвідувачами сам для себе багато чого відкриваю нового. Так трапилося із містом Тернополем і Збаразьким замком, від якого всі були в захопленні. Тоді подумалось, що це гарний приклад того, як потрібно дбати про історичні пам’ятки й використовувати їх для сучасності.

Самі для себе з групою друзів відкривали та підкорювали гори Карпати. Брали карту, прокладали приблизний маршрут і йшли чи їхали, куди хотіли. До речі, на Говерлу підіймалися без гіда. Такі мандрівки дають можливість пізнавати краєвиди, яких не покажуть ні екскурсоводи, ні телебачення, а потім дарувати таку ж можливість людям, залюбленим у рідний край, – захоплено і дуже цікаво розповідає Петро Павлович.

Подорожі Шацьким краєм проводить уже багато часу. Як підприємець зареєстрований уже більше 8 років. А починалося все з автоекскурсій, потім організували прогулянки на байдарках, згодом додали велосипеди і човни. Останнім часом особливою популярністю користуються оглядові екскурсії на автомобілі ГАЗ-69. Машина – раритет, туристам подобається.

– Багато цікавого про історію і людей дізнаюся від старожилів, у Шацькому національному природному парку. Краще пізнавати природу дають можливість подорожі з Василем Матейчиком. Особливо тими місцями, де дуже рідко ходять люди. Є у нас куточки, де багато червонокнижних рослин, природа напрочуд гарна. Великі екскурсії туди не водимо. Саме для того, аби зберегти такі місцини.

Коли літній сезон закінчується і туристів стає менше, Петро Зуб проводить екскурсії для школярів як по Волині, так і по визначних місцях України. А ще він підготував та видав путівник «Мандрівка Шацькими озерами», збірку «Легенди та бувальщини озерного краю».

– Збирати матеріал було надзвичайно цікаво. А ще використав у збірці легенди, опубліковані у 1901 році в журналі «Киевская старина» академіком Павлом Тутковським. Разом із друзями й однодумцями займаємося виготовленням рекламної продукції та ведемо сторінку в Інтернеті ozera.com.ua. На ній, до речі, можна ознайомитися з детальним переліком маршрутів та відгуками про нашу роботу.

Про свої мандрівки та збірки Петро Павлович міг би розповідати дуже довго. Каже, що збірку легенд уклав за одну ніч. Звісно, багато матеріалів відшукав по музеях району.

– У мене є заповітна мрія: зібрати всі ті багатства, які знаходяться у храмах історії, в одному місці, все гарно оформити і описати. Тоді мали б музей, двері якого у літній період не зачинялися б уже напевно. Наш край завжди вабив людей своєю неповторністю і загадковістю. Саме це і прагну відкрити людям під час проведення краєзнавчих екскурсій, – підсумовує розмову ентузіаст Петро Зуб.

Світлана ЛОНЧУК

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром