Підприємець з Шацька встановив у Любомлі вуличне освітлення на сонячних батареях

28 Липня 2017, 16:00
6392

У Любомльському районі впроваджують енергоощадні технології, зокрема, використовують сонячну енергію. Нещодавно в райцентрі презентували проект «Сонячна енергія – на благо громад», реалізований громадою міста за підтримки благодійників, - повідомляє Волинська регіональна дирекція НСТУ. 

Відтепер частина вулиці Шевченка в Любомлі освітлюється, завдяки енергії сонця. Місцеві мешканці задоволенні такою альтернативою традиційному освітленню.

Одним із ініціаторів цієї важливої та корисної для громади справи є депутат міської ради Анатолій Жолоб. Каже, такий вид енергії для району – не новина, але користуються ним лише в побуті. Депутат переконаний, що найбільш відчутною користь від проекту буде взимку, а також в осінній період, коли темніти почне рано, але люди зможуть ходити освітленими вулицями.

Протягом дня сонячна батарея накопичує енергію навіть в умовах хмарності чи опадів, а темної пори завдяки цьому вулиця освітлена. Встановлює таке обладнання підприємець із Шацького району Олег Гром

«Встановили драйвера відомої фірми MNVL, які надійні і будуть довго слугувати. Потім було розроблено мною вже сам контролер, який продається і користується популярністю, який сприймає енергію від сонячний батарей і заганяє її в акумулятори. Контролер використовує самі сонячні батареї як фотореле: коли стемніє - він сам включає всю систему на освітлення. Коли зранку світає - він сам їх відключає. Єдине, що поки використано - це заводський інвектор,» - каже Василь Гром.

«Якщо нововедення виправдає себе, варто йти цим шляхом, – каже Любомльський міський голова Роман Ющук. – Звичайно, все це буде перевірятися, адже наш досвід у цьому ще такий невеличкий.»

 Учасники проекту переконані, що реалізація подібних ініціатив сприятиме підвищенню енергоефективності міста й комфорту його жителів.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024