Чому пайовики колишніх КСП Шацького району не хочуть виготовляти державні акти

28 Липня 2017, 13:30
1946

Про розпаювання земель колишніх КСП говорили на оперативній нараді 24 липня.

Про це інформував головний спеціаліст Держгеокадастру в Шацькому районі Микола Грицюк.

В районі станом на липень 2017 року розпайовано 8 господарств, тобто всі, крім КСП у с. Світязь. Розпайовано земель колективної власності загальною площею 9 774 га. Всього на земельну частку-пай претендують 4 967 громадян, з них отримали сертифікати на право власності на земельну частку пай 4 956 громадян, що становить 99,7% від загальної кількості. Видано 3040 державних актів та речових прав на земельні ділянки-паї загальної площі 5782 га.

Повністю завершено паювання та видачу державних актів на території Грабівської та Самійличівської сільських рад, на стадії завершення  - на території Пульмівської сільради. На території Шацької селищної та Ростанської сільської ради державні акти отримали 30-35% від загальної кількості пайовиків.

По району 705 сертифікатів узагалі не задіяні в роботі.  Причин цьому є дві: неоформлена спадщина (350 сертифікатів) та небажання виготовляти державні акти на право власності, однак ці люди від сертифікатів не відмовляються. Окрім того, серед причин, чому не оформляють державні акти - висока вартість реєстрації державних актів та речового права.

В районі укладено 169 договорів оренди землі на загальну площу 514 га, в тому числі на землях не витребуваних часток-паїв на площі 362 га. Найкращий стан з оформлення договорів на оренду земель невитребуваних часток-паїв на території Самійличівської та Прип’ятської сільських рад. Укладено 159 договорів оренди з власниками часток-паїв.

Василь Голядинець поцікавився, скільки коштуватиме оформлення документації та видача державних актів. На це Микола Степанович повідомив: на 3-4 земельні ділянки технічна документація коштуватиме приблизно 1 тис.грн., та реєстрація однієї земельної ділянки коштуватиме 300 гривень. Але якщо право власності оформляти за спадщиною, то така процедура обійдеться людям значно дорожче через дорого вартісні послуги нотаріуса. Дехто не бажає оформляти документацію через втрату права на соціальну допомогу. Але інвестори пропонують інші варіанти оформлення документації: за рахунок сплати за оренди землі в пайовиків.

Відділенням Держгеокадастру Шацького району інформація по не витребуваних паях по територіях сільських рад надається інвесторам, які виявляють бажання займатися сільськогосподарською діяльністю. Якщо землі, які не обробляються, не надавати в оренду, за короткий час залісняться або втратять родючість. Стосовно земель пайового фонду в с.Ростань, на яких запроектована дорога до прикордонного пункту пропуску, то Микола Грицюк повідомив, що люди мають право виготовляти документацію на паї, а якщо виникне потреба - держава має право викупити в людей частину землі для громадських потреб.

В свою чергу Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА, наголосив: сільські голови мають подати інформацію про стан паювання на території сільських рад, де і ким розробляються документи, на якій стадії процес по кожному пайовикові, бо саме вони відповідальні за цю ділянку роботи.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024