Бізнес прип’ятської родини Демчуків – на гарбузовому насінні

28 Березня 2021, 13:00
10398

В останні роки до українських земель помітний неабиякий інтерес аграрних компаній. Сотня-дві гектарів біля сіл, засіяних зерновими чи то засаджених ягідними рослинами, стали звичним пейзажем для селян. А от як в цьому аграрному бізнесі серед латифундистів не загубитися самому селянину та як за свій продукт, вирощений на власній землі, отримати хоч більш-менш пристойні гроші?

Нестабільні ціни на картоплю, яку селяни змушені були здавати за безцінь, змусили вчителя фізкультури Прип’ятської школи Андрія Демчука задуматися, яку ж культуру краще обрати для вирощування на своїй землі. Тому, зваживши всі «за» і «проти», вибір впав … на гарбуза. І вже минулого року цією культурою засадив аж вісім гектарів, пише газета «Новий погляд+».

«Ідея вирощувати гарбузи не виникла просто так,  розповідає Андрій Вікторович.  Гроші треба якось заробляти, утримувати сім’ю, бо на одній вчительській зарплаті не дуже й ремонт чи будівництво затієш. В минулі роки під час літніх відпусток їздив у Польщу на заробітки, бачив, як господарюють дрібні фермери та як заробляють непогані гроші, маючи у власності чи в оренді по 5-10 гектарів. А в нас  хороша земля, і ми так само можемо на ній заробляти».

Працюючи на полуниці, смородині, малині у дрібних польських фермерів, переймав досвід їхнього господарювання.  Зізнається, що полякам набагато легше займатися аграрною справою, ніж українцям, адже вони отримують ще й  дотації від держави.

1

«У нас дуже важко простому селянину вивести чи фермерство чи аграрну справу на прибуток. Раніше люди непогано заробляли на картоплі. Але зараз ціна на цей овоч не така, як хотілося б, бо дешеву картоплю з Єгипту везуть сюди, в Україну, чим збивають ціну нашим аграріям. Натомість ціна на диньку завжди трималася, бо на неї був попит. Її активно беруть на експорт фірми для фармацевтичних компаній, а основним ринком збуту є країни ЄС. Якщо не помиляюся, цього року Україна уклала контракти на поставку за кордон 400 тисяч тон гарбузового насіння», – розповідає вчитель з Прип'яті.

2

Перший рік садив гарбузи на паях родини, а наступного року розширив площі, домовившись із односельцями за оренду землі. Каже, що найбільша проблема – саме із землею, бо немає упевненості в тому, що, вклавши сили і кошти в її обробіток, наступного року зможе знову нею користуватися.

Для обробітку гарбузових плантацій має усю необхідну техніку, а комбайн для обмолоту зробив сам за схемою підприємця з Полтавської області, котрий запустив свій цех з виробництво такої техніки. Обійшлося це прип'ятському вчителеві в 10-12 тисяч гривень.

«Цей комбайн чіпляю до трактора, запускаю на поле. В спеціальний відсік вкидаються гарбузи, там обмолочуються, а насіння пролітає через деко. В решетах обмелюється спеціальними гумовими лопастями, вимелюється м'якуш, а насіння потрапляє у мішок. В день з такою технікою можна зібрати врожай майже з одного гектара»,  розповідає Андрій Вікторович.

2

Потім насіння, звичайно, треба промити і просушити, для чого також зробив спеціальну сушарку, яку, каже, на цей рік знову доведеться розширювати, бо планує збільшити площі для гарбузів.

В перший рік Андрій Демчук пробував садити декілька сортів гарбузів, серед яких  «данка», «полька», навіть просту диньку садили, «волжзьку сіру». Але вже минулого року повністю перейшов на «українку багатоплідну», бо вона найкраще показав себе на прип'ятських ґрунтах. Купував насіння у Полтавській області у фермерки, також в агрофірмах.

2

«В ґрунт її можна садити сухою, а можна напарощеною. Вихід  3-5 кг насіння на гектар, усе залежить від міжряддя, налаштувань сівалки. Найбільш оптимально брати між рядками 140 см та 35-40 см  між насінинами», – ділиться досвідом чоловік.

Також додає, що гарбуз – теплолюбна рослина, тому з висіванням у ґрунт не варто поспішати, краще почекати, допоки він прогріється до 12 градусів.

2

«Минулого року пробував садити раніше сухою динькою, але багато сходів померзло. Частину вдалося врятувати різними добривами, але врожайність від них була на 50% меншою. Перед висіванням обов'язково треба дивитися на тривалий прогноз погоди, бо якщо температура вночі опуститься хоча б до 5 градусів, то паростки примерзнуть», – каже Андрій Вікторович.

 Найкраще гарбузи родять на піщаних, легких ґрунтах, бо їм треба багато кисню. А якщо в період бутонізації буде достатньо вологи (дощів), тоді гарний урожай забезпечено!

2

Садять переважно під селітру чи нітроамофоску, далі підживлюють різними добривами. Для прополювання від бур'яну мають спеціальні сапки, що чіпляються до трактора. Та зізнається, що минулого року довелося просапувати частіше, ніж інші роки, бо було багато дощів, і зілля росло дуже швидко.

Врожай збирають залежно від погодніх умов та дозрівання гарбузів: якщо сіяли в кінці травня, то врожай починають збирати у 10-20 вересня.

1

 У сезон до роботи на полі стають усі: дружина (до речі, вона також працює вчителькою у місцевій школі), діти, батьки. Минулого року з 8 гектарів зібрали приблизно 3 тони сухого гарбузового насіння, здавали за ціною 80 гривень за кілограм. Та навіть відрахувавши кошти на пальне, міндобриво, мікродобриво, оборювання, драпакування, збирання врожаю отримав чималий для сільської родини дохід.

В цьому році сільський вчитель планує  збільшити площі під диньку, удосконалити техніку для обробки, зробити додаткову сушарку. Бо переконаний, що маючи завзяття та стимул – і на рідній землі можна працювати!

2

2

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024