На Шаччині хочуть повернути привабливі землі із державної у комунальну власні громади для залучення інвесторів

27 Березня 2021, 18:40
2837 Джерело: top-people.com.ua

У Шацьку почали інвентаризацію розданих людям впродовж кількох останніх років земельних ділянок сільськогосподарського призначення та вільних земель поблизу Світязя. Влада хоче повернути землі у комунальну власність, щоб згодом залучити на них інвесторів та будувати там рекреаційні (оздоровчі) пункти.

Про це Шацький селищний голова Сергій Карпук заявив у прямому ефірі «Суспільного Волині» 22 березня в рамках свого звітування за перші 100 днів на посаді, – пише «Сила правди».

За каденцій попередніх селищних голів Шацька землі сільськогосподарського призначення поблизу озера Світязь активно роздавали, в тому числі впливовим особам і їх родичам. Зараз існує ймовірність, що там будуватимуть приватні будинки й дачі, замість відпочинкових баз та рекреаційних об’єктів. «Сила правди» запитала Сергій Карпука, що він думає про цю ситуацію і чи буде така практика продовжуватися за його каденції.

«Основна проблема для нас була у роздачі цінних для нас земель Держгеокадастром. За останні роки більше тисячі ділянок просто пішли людям. І не завжди учасникам АТО, як це показувалось у пресі, а просто пересічним громадянам і деяким зацікавленим особам. Інвентаризація цих земель вже проводиться. Триває процес передачі земель сільськогосподарського призначення із державної власності у комунальну власність… Сьогодні поставлено задачу у нашому земельному відділі і вони повністю переглядають хто має на території Шацька земельні ділянки і чи платять вони податки. Хочу сказати, що ми вже почали процес виставлення на різні платформи наших інвестиційно привабливих ділянок. Поки таких десять», — говорить Сергій Карпук.

Також посадовець розповів, що зараз у Шацьку вільної землі багато і до селищної ради вже звертаються інвестори, які хочуть отримати її. Та віддавати землі планують під побудову пунктів рекреаційного призначення — бази відпочинку, готелі тощо. Так влада хоче подовжити відпочинковий сезон у Шацьку та збільшити кількість робочих місць.

«Якщо це землі сільськогосподарського призначення, однозначно це тільки оренда. Якщо це землі рекреаційного призначення, тут треба зважати, чи є можливість її виставити на аукціон і продати чи продати право оренди. Поки це переважно право оренди. Але якщо інвестор зайде і побудує на даних територіях якийсь об’єкт, питання стане про право викупу», — додає селищний голова.

«Сила правди» вже писала про те, що землі, які мали б отримувати АТОвці, дістаються в тому числі й різним впливовим особам. Про цей факт згадав і Сергій Карпук, зазначивши, що повертати ці землі у комунальну власність не так просто:

«Сьогодні у нас вже є приклади, коли подано заяви в суд і ми захищаємо свої права. Але скажу, що дуже складно. Тому що в переважній більшості ці земельні ділянки, які були надані, передавалися і перепродавалися третім особам… І в минулій каденції Шацька районна рада зверталася до найвищих інстанцій, розказувала реальні факти, кому віддавалася земля. Тому що були такі фізичні особи, які за декілька років набували по 40 земельних ділянок у Шацьку. Ці прізвища ми озвучували і передавали в генеральну прокуратуру, в НАБУ, у всі правоохоронні органи. Я знаю, що двічі відкривали кримінальну справу. Поки вона триває, не знаю, які будуть результати, але ми слідкуємо і готові надавати додаткові факти, аби розкривати такі випадки. І звичайно, основний і кінцевий результат це повернення таких земель у комунальну власність».

Коментарі
27 Березня 2021, 22:28
Як гордий орел на вершині Кавказу...
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024