У депутатських запитах звучали питання до Держгекоадастру та енергетиків

22 Липня 2017, 12:25
1666

18 липня під головуванням Сергія Карпука, голови Шацької районної ради, та за участю голови Шацької райдержадміністрації Василя Голядинця відбулася чергова сесія районної ради.

Традиційно перед початком розгляду питань порядку денного депутати озвучували свої депутатські запити та звернення. Але відведених півгодини депутатам виявилось замало, аби заслухати запити та обговорити їх. У підсумку на це затратили більше години.

 Депутат Андрій Лисий озвучив два запити: перший - до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області щодо законності виділення трьох земельних ділянок по вул. Лесі Українки, що в смт Шацьк, бо на їхньому місці мала б бути пожежна водойма, а ширина дороги мала б становити 6 метрів, а не 5, 74 метра, як тепер. Така ширина вулиці унеможливлює під’їзд пожежного автомобіля та іншого службового транспорту (грейдера), неможливо розминутися двом автомобілям. Другий запит адресувався Шацькій селищній раді щодо ненадання вчасно відповіді на депутатські запити та звернення.

Запит Ольги Сахарук стосувався заміни лічильників з обмеженням потужностей в с.Мельники та був адресований ПрАТ «Волиньобленерго»:

«Ця проблема вже не нова в нашому районі. Декілька років тому енергетики розпочали заміну лічильників з обмеженням потужності до 3 кВТ в селі Світязь, згодом - в смт Шацьк, а тепер - уже в с.Мельники. Якщо людина хоче більшу потужність - має доплатити за 1кВТ відповідно до тарифів. Більшість людей таких коштів не має. У запиті прошу повідомити, на підставі чого «Волиньобленерго» проводять заміну лічильників, бо законодавство такого не передбачає,» - зазначила Ольга Петрівна.

Ніна Хомич у зверненні обурювалася ситуацією, яка сталася приблизно два тижні тому, коли у Світязі втопився хлопець: «Коли його витягли з води, приїхала швидка, але врятувати не змогли. Потім приїхала поліція, подивилися, зафіксували нещасний випадок та … теж поїхали. А тіло так і залишилось лежати на пляжі, де ходили відпочивальники, діти, аж до другої години ночі, поки не приїхали батьки. Потрібно визначити, хто і що повинен робити в таких ситуаціях, аби подібне дикунство не повторилося.»

Знову ж таки свій запит Олександр Наумич адресував Держгеокадастру у Волинській області, Шацькій селищній раді, екологічній інспекції про законність виділення земельних ділянок по вулиці Очеретній, що в Шацьку, площею від 0,25 до 0,40 га для ОСГ, на яких на даний час є лісові насадження, та щодо законності виділення 15 земельних ділянок в урочищі Дуга для ведення сільського господарства та садівництва, які знаходяться на площі між початком житлового масиву та зоною користування Шацьким НПП, що прилягає до озера Світязь.

Як озвучив Олександр Наумич, на одну особу виділено дві земельні ділянки площею по 2 га кожна для ведення ОСГ, є ділянки по 0,12 га для садівництва. Як повідомив депутат Сергій Сидорук, в недалекому минулому на ці земельні ділянки дуже розраховувала Шацька селищна рада: там мали будувати аквапарк, були вже попередні домовленості з інвестором. Але інвестиційно-привабливі землі таки надали у власність. Тому в цьому випадку можна застосувати наказ Держгеокадастру, де визначено, що при передачі земель у власність Держгеокадастр має взаємодіяти із органами місцевого самоврядування. Окрім того, в Шацьку селищну раду від Держгеокадастру взагалі не надходило ніяких запитів на погодження трьох земельних ділянок. В свою чергу Людмила Єрофєєва, депутат Шацької селищної ради, повідомила, що селищними депутатами не було погоджено виділення тих земель, стосовно яких робив запит Олександр Наумич. Депутати підтримали запити та вирішили скерувати їх також до прокуратури.

Три депутатські запити до різних інстанцій та установ озвучив Сергій Сидорук. Перший - скерований до райдержадміністрації та стосувався організації маршрутних перевезень (в с.Мельники протягом останніх двох місяців не ходять маршрутки, і це в літній період); другий - скерований до Волинського обласного територіального відділення антимонопольного комітету, завідувачу сектором національної комісії по здійсненню державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Волинської області та стосувався підключення житлових будинків на новому масиві в с.Мельники до ЛЕМ (люди ще у квітні зібрали документи на дозвіл про підключення та подали до «Волиньобленерго», а відповіді так і не отримали); у третьому йшлося про публічність, гласність та прозорість діяльності органів місцевого самоврядування (це, зокрема, стосується оприлюднення обговорень, рішень сільських рад на сайтах відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації»). Відповідь на останній запит дала Ольга Сахарук: сільським радам можна оприлюднювати свої рішення на дошці оголошень в сільських радах, адже законом не визначено спосіб їх оприлюднення, а розробка інтернет-сторінки для сільської ради, яка не має коштів на заробітну плату, річ дороговартісна.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром