Ігор Гулик: «Злочини, скоєні через Інтернет, розкриваються важко»

22 Липня 2017, 10:55
3488

Шацький район - унікальний та специфічний, що вирізняється на фоні інших районів Волині. І не лише тим, що тут знаходиться найглибше озеро Світязь, до якого влітку на відпочинок з’їжджається пів-області та відпочивальники з інших регіонів країни. Відповідно у літні місяці різко зростає кількість злочинів, поширеними стають шахрайства з відпочивальниками. Про це говоримо з Ігорем Гуликом, старшим інспектором сектору моніторингу Любомльського відділу поліції.

- В останні два роки в поліції зафіксовані декілька випадків шахрайств, пов’язані з купівлею-продажем речей чи послуг через Інтернет. Чи можливо їх розкрити?

- Шахрайство - вид злочинів, в розкритті яких є певні особливості, адже в основному вони здійснюються за допомогою мережі Інтернет та мобільного телефону. В Інтернет на безкоштовні сайти шахраї викладають підставне оголошення, вказують номер телефону, люди телефонують, домовляються та перераховують на банківську картку завдаток чи то за проживання, чи то за придбання якогось товару. Оскільки сім-карти мобільного оператора не є особовими (не потребують реєстрації), шахраї їх купують по декілька штук, використовують для зв’язку з однією, чи кількома людьми та викидають. І знайти правопорушника вже стає важче. Те ж і з ай-пі адресою комп’ютера. Такі справи з усіма матеріалами, нами попередньо опрацьованими, направляються у відділ протидії кіберзлочинам у Волинській області Поліського управління кіберполіції. На відміну від нас даний орган має більш вузьку спеціалізацію діяльності, необхідне технічне оснащення, тому краще справиться з розкриттям таких кримінальних правопорушень. Але там також є свої труднощі, бо шахрайством займається, як правило, не одна особа, використовується не один сервер чи ай-пі адреса. В таких шахраїв (це зазвичай люди, які працюють командою, і не один рік) «справа» вже добре налагоджена та схема відпрацьована. Крім того, такі правопорушники, особливо під час телефонної розмови, вміють психологічно так вплинути на потенційну жертву, що вона добровільно віддає свої власні кошти без гарантії можливості їх повернення. Тут важливу роль відіграє психологічна стійкість людини та швидкість звернення до правоохоронних органів в разі, коли вона вже стала потерпілою. Звичайно, є й бюрократичні перепони (надання запитів та чекання відповідей), які затягують час.

- А за банківськими картками є якась можливість вирахувати злочинця, адже саме за ними можна ідентифіковувати особу?

- Так, за банківською карткою встановити особу більше шансів, але й тут часто є перешкоди: злочинці, які не один рік цим займаються, дуже часто використовують картки пенсіонерів, непрацездатних осіб та людей, які зловживають алкоголем, чи загублені кимось картки, до яких знають пін-код. І коли зв’язуєшся з людиною, вона каже, що нічого не знає і що навіть не знає про те, що картка оформлена на неї. За наявною інформацією таким видом шахрайств займаються люди навіть не з нашої області. Це на сьогоднішній час дуже розповсюджене явище в Україні.

- Як людям вберегтися від такого?

- В першу чергу в таких випадках не варто довіряти, не перераховувати завдаток чи суму за покупку, якщо ви не мали з цією людиною справу раніше та не переконалися у її порядності та чесності. Стосовно людей, які попередньо замовляють відпочинок, то їм радимо надавати перевагу сайтам, в яких здійснюється хоча б елементарна перевірка змісту оголошення з переліком наданих послуг. Там є більша ймовірність, що така людина чи підприємець справді займається туристичним бізнесом, особливо якщо ресурс створений кимось із місцевих, радимо перевірити назви вулиць та номер будинку в GOOGLE-мапс, назву садиби, знайти ще інші оголошення та реклами цієї бази, тобто перевіряти всю інформацію, до того ж з різних джерел. Інтернет - безособовий, він є широким полем для шахрайства та махінацій, можливості тут є необмеженими.

Якщо ж ви вже стали жертвою шахраїв, негайно треба звертатися як до територіального органу Національної поліції України за місцем проживання, чи місця де сталася подія, так і повідомивши про злочин безпосередньо працівникам Кіберполіції, заповнивши відповідну анкету на офіційному сайті Кіберполіції України (натиснувши «Зворотній зв’язок» на головній сторінці сайту).

Завдяки допомозі небайдужих людей та відеокамерам в закладах торгівлі вдалося знайти особу, яка збувала фальшиву валюту. Вказаний факт мав місце не так давно в нашому районі. Розкриття таких злочинів навіть в області є надзвичайно складним. Наголошу: чим раніше людина звернеться та повідомить про правопорушення, тим легше розкрити злочин по гарячих слідах. Є мобільний телефон чергової частини Шацького відділення поліції, на який можна телефонувати та повідомляти про злочин анонімно, якщо людина з певної причини не хоче телефонувати на лінію «102» та вказувати своє ім’я та прізвища: 050- 484-52-66. Вказана інформація буде ретельно перевірена та, в разі підтвердження, правопорушник буде обов’язково покараний.

- Зараз значно менше повідомлень про крадіжки особистих речей на пляжах. Це люди стали більш обережними чи зменшилась кількість злочинців, які займаються цим промислом?

- Тут я назвав би декілька причин: перше - трохи менше цього року відпочивальників на озерах нашого району. Друга – населення потрошки вчиться ставитись до свої особистих речей відповідально, адже заробити кошти на той же мобільний телефон, планшет чи іншу річ є не так просто. Третя – на період літнього відпочинку громадян нам з області надали підсилення з охорони публічного порядку, працюють піші патрулі, в тому числі роти особливого призначення. Це і пансіонат «Шацькі озера», і урочища Куточок рибалки, Гряда, с. Гаївка. Всього додатково в розпорядження Шацького відділення поліції надано 16 чоловік особового складу Національної поліції області. Якщо їм потрібна підмога - висилаємо додатковий наряд. Проводимо серед відпочиваючих профілактичну роботу, особливий нагляд - за людьми в стані алкогольного сп’яніння, бо саме вони відчувають себе найбільш безпечно: не слідкують за своїми речами, можуть залишити мобільні телефони чи інші цінні речі без нагляду. Радимо людям, які відпочивають на пляжах, під час купання залишати когось із компанії наглядати за особистим майном, якщо ні - то краще за все домовитись за кілька гривень з продавцем в торговій точці, та залишити в неї речі для тимчасового збереження. Варто забирати усі речі з автомобіля: документи, сумки, бо є випадки, коли до авто сканують ключ сигналізації чи зламують замки. Найкращий варіант попередження вчинення правопорушень в комплексному вирішенні такої проблеми – не провокувати інших осіб на вчинення злочину та встановлення відеокамер на вулицях, у місцях масового скупчення людей. Зараз у Світязі є 6 відеокамер. Світязька сільська рада та Шацька селищна рада сприяють в питанні прийняття Програми профілактики правопорушень та злочинів, яку ініціювало Шацьке відділення поліції, під яку планується виділення коштів на встановлення та обслуговування відеокамер на вулицях. Це дасть можливість оперативно реагувати на злочини та їх розкриття по гарячих слідах, як наслідок - збільшилась би результативність нашої спільної роботи. Адже, коли стався злочин - нема від чого відштовхуватись під час його розкриття. Тим більше, що більшість з них стаються в літній період і скоюються приїжджими особами. Поки виручають камери, що встановлені при закладах торгівлі. Але це як коли пощастить вирахувати порушника. Основне для нас - встановити відеокамери при в’їзді та виїзді в ур. Гряда, смт. Шацьк та с. Світязь.

- Коли влітку частішають дрібні крадіжки, то в міжсезоння маємо крадіжки майна на чималі суми із баз відпочинку.

- Так, є й таке. Влітку на базах є люди, вона працює. А в міжсезоння там пусто. Рекомендація власникам - ставити охоронну сигналізацію, не обов’язково відомчу (з підключенням до серверу поліції), хоча така - найкращий варіант, а просто елементарні датчики руху, під час спрацювання яких на телефон приходить СМС. Коли датчики спрацьовують, власник одразу може телефонувати в поліцію, ми будемо виїжджати на місце. Були випадки, коли власник з іншого міста приїжджає посвяткувати чи Новий рік, чи інше свято, а тут виявляє крадіжку і навіть не знає, коли саме вона сталась. Їх також важко розкривати, бо невідомо навіть приблизної дати крадіжки, за час можуть зникнути усі сліди. Ціна таких систем – від 2-3 тисяч гривень, але це допоможе власнику вберегтися від крадіжок на значно більшу суму. Був випадок, коли власник вирішив заощадити та вимкнув електроенергію в  будинку при наявності камер відеонагляду. Відповідно, камери не працювали. Як наслідок - базу обікрали, а злодіїв встановити немає можливості.

Також хочу сказати за режим роботи закладів відпочинку. Місцевою владою прийнято рішення про режим роботи цих закладів, однак все одно маємо випадки порушень (Куточок рибалки, ур. Гряда). В цьому напрямку також працюємо. Було виявлено 6 випадків перебування неповнолітніх в п’яному вигляді в громадських місцях. Батьки мають дивитися та контролювати своїх дітей, бо в більшості випадків дорослі і не знають, де їхня дитина та з ким. Так, вже було виявлено 8 випадків доведення неповнолітніх дорослими особами до стану сп’яніння, 1 факт участі малолітніх осіб в азартних іграх на гроші. Під час літнього відпочинку громадян рейди з виявлення порушень як в закладах торгівлі, так і на інших об’єктах розважального характеру будуть тільки посилюватись, тому попереджаємо про настання можливої відповідальності.

Розмовляла Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024