Шацьке масло - натуральний і смачний бренд озерного краю

19 Липня 2017, 17:15
5771

Продукція єдиного в районі переробного підприємства ТзОВ «Шацький молокозавод» давно зарекомендувала себе на місцевому та обласному ринках, - пише газета «Новий погляд+» за 15 липня 2017 року.

Вже 15 років підприємство очолює Михайло Поліщук, з яким і розмовляємо про такий молочний продукт, як масло.

– Як виготовляєте масло?

– Свіже молоко пропускаємо через сепаратор. Отримані вершки ще раз проходять через спеціальний високожирний сепаратор і у нас з’являється масло, яке потрібно при певних умовах охолодити і розфасувати. Так за кілька годин ми зі свіжого молока й виготовляємо масло.

– Де можна його купити у Шацькому та Любомльському районах?

– У нас є постійні клієнти: санаторій «Лісова пісня», дитячі табори, школи, є кілька постійних підприємців із Луцька, Ковеля, Шацька. Але якщо хочете бути впевнені, що придбали саме наше масло, то потрібно купувати його безпосередньо на заводі. Плануємо, до речі, поряд відкрити свій фірмовий магазинчик.

– Як правильно і скільки часу зберігається масло?

– Важливо, щоб продукт був свіжим. У холодильнику при плюсовій температурі воно починає втрачати свої смакові якості через 3-4 дні. Якщо ж ви вирішили купити масло «про запас», то зберігати потрібно у морозильній камері при мінус 18 ºС. Тоді залишиться його смак і якість протягом кількох місяців (але не більше року). До речі, найсмачніше масло, виготовлене у травні.

– Скільки на вашому підприємстві задіяно людей, коли проводилось оновлення обладнання, які плани на майбутнє?

– У залежності від сезону у нас працює від 20 до 25 осіб. У 2006 році була встановлена промислова лінія по виготовленні вершкового масла. За можливості оновлюємо виробництво. Зараз виготовляємо пробні партії сирів. Але у постійне виробництво їх запустимо, коли будемо впевнені в їхній якості. До речі, раніше випускали згущене молоко, проте це виявилось економічно невигідним. Тоді саме з’явилася на ринку дешева «згущонка» з різноманітними замінниками. А ми виготовляємо всю продукцію лише з натурального молока.

– Чи споживаєте вдома молоко, масло, сир?

– Ну, звичайно, зараз особливо сир. Взагалі, якщо щось впроваджуємо новеньке, то перші дегустатори – мої дівчата: дружина Світлана і доньки – Наталя та Іринка. Світлана готує дуже смачний сирний десерт, – і, мабуть, згадавши цю смакоту, посміхнувся співрозмовник.

Дружина Михайла Михайловича – головний бухгалтер заводу. А ще вправна господиня, яка з радістю поділилася з читачами газети «Новий погляд+» рецептом сирного десерту.

– Для приготування нам потрібні кисло-молочний сир, молоко або кефір, цукор, сезонні ягоди, желатин. Спочатку треба збити у блендері сир із цукром, молоком чи кефіром. Додати туди попередньо розведений желатин. Суміш відправляємо в холодильник на 2-3 години. Далі готуємо компот із ягід. На сирний шар десерту викладаємо ягоди і заливаємо компотом, змішаним із желатином. Сир краще брати м’який, а кількість продуктів – за смаком. Кожна господиня готувала желе не раз та знає про уподобання своєї сім’ї. Тому, якщо у вас усі солодкоїжки, беріть побільше інгредієнтів, – прокоментувала пропорції Світлана Поліщук.

Світлана ЛОНЧУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024