Шацькі лісівники закликають задля уникнення пожеж відпочивати в рекреаційних пунктах

16 Липня 2017, 10:45
1814

Лісові пожежі є найбільшим лихом для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями. При цьому збитків зазнають не тільки лісові масиви, рослинність, гинуть також дикі тварини, птахи, комахи.

- З метою попередження лісових пожеж і мінімізації їх наслідків державним  підприємством «Шацьке учбово-досвідне лісове господарство» щорічно здійснюється комплекс організаційних, профілактичних та попереджувальних протипожежних заходів. Цього року у лісових масивах облаштували 105 км мінералізованих смуг  та провели 150 км доглядів за вже існуючими. Здійснюються лісівничі заходи щодо зменшення горимості лісів, а саме - встановлено 54 бігбордів, плакатів і аншлагів на протипожежну тематику, 72 шлагбауми для обмеження доступу в ліси транспортних засобів. Також постійно працівниками державної лісової охорони проводяться рейди по виявленню порушників правил пожежної безпеки в лісі, в 2017 році складено 19 протоколів за порушення правил пожежної безпеки, загальна сума штрафів  -1615 грн, які були сплачені в районний бюджет, - розповідає Ярослав Кропивник, інженер охорони та захисту длісу ДП «Шацьке УДЛГ».

Також, за словами лісівника, під час пожежонебезпечного періоду в  ДП «Шацьке УДЛГ» діють дві пожежно-спостережних вежі, які обладнані сучасними телевізійними системами спостереження, по яких щоденно протягом пожежонебезпечного періоду пожежними сторожами ведеться спостереження за лісовими масивами району.  На оснащенні знаходиться 2 пожежних автомобілі, 4 трактори з ґрунтообробним обладнанням, мотопомпа та інші технічні засоби.

Для забезпечення організованого відпочинку місцевого населення та безпечного розведення вогнищ  підприємством ще у 2016 році створено два нових рекреаційних пункти, один на трасі Любомль-Шацьк в ур. Лузне, інший між населеними пунктами Прип’ять - Плоске та проведено повну реконструкцію та оновлення рекреаційного пункту «Затишок», який розташований по трасі Шацьк – Піща та «Ялинка» - по дорозі Піща – Ростань, за якими працівниками державної лісової охорони постійно проводиться догляд  – прибирання, прокошування трави та поповнення нарубаних дров.

Проте слід наголосити, що яких би заходів не вживали працівники державної лісової охорони, без свідомої поведінки зі сторони громадськості, усвідомлення людьми масштабів загрози, що несе в собі «червоний півень», лісові масиві не будуть в повній безпеці.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром