Відпочивальників та пива більшає, податків - меншає

14 Липня 2017, 11:55
1987

Традиційно тиждень для керівників установ, структурних підрозділів адміністрації та організацій району розпочався з оперативної наради у Шацькій райдержадміністрації, яку провів Василь Голядинець, участь у якій взяли його заступник Віктор Плейтух та голова районної ради Сергій Карпук.

Про підсумки виконання зведеного бюджету за І півріччя 2017 року інформували Олександр Бебко, начальник управління фінансів райдержадміністрації, та Світлана Сулік, начальник Шацького відділення Ковельської ОДПІ. За перше півріччя цього року до загального фонду місцевого бюджетів району надійшло 4 млн. 377,6 тис. грн власних надходжень, або 150,4% до запланованого. Районний бюджет виконано на 190,6% до піврічного призначення: із планових 1 млн. 533,00 тис. грн надійшло 2 млн. 922,6 тис. грн. Приріст доходів загального бюджету по району становить 1 млн. 468,8 тис. грн, районного бюджету – 1 млн. 389,3 тис. грн.

За власною дохідною базою виконані чотири бюджети: районний, Піщанський, Пулемецький та Світязький, не виконані бюджети Грабівської, Пульмівської та Ростанської сільрад (хоча, як заявила Ростанський сільський голова Мирослава Кликоцюк, в останній день червня уже пішла проплата за оренду землі від ПП «Флора»).

Не зважаючи на те, що доходи районного бюджету збільшились, залишаються проблеми із збором податків по сільських радах, що впливає на невиконання показників їхніх бюджетів.

«Не розумію, коли сільські голови не можуть чи не хочуть зібрати ті податки, які вони зобов’язані збирати на своїх територіях і це є в їхніх повноваженнях, натомість просять кошти на заробітну плату в районного бюджету,» - сказав Олександр Бебко.

Так, на своїх територіях сільським головам потрібно більше контролювати сплату акцизного збору (за півроку в сільських радах зафіксовано зменшення надходжень з цього виду податку, хоча ціни на цигарки та алкоголь значно зросли), сплату земельного податку та податку на нерухомість, рентну плату за збір та використання лісових ресурсів, та не чекати, поки з оглядом до торгових точок приїде районна комісія, а самим розмовляти з підприємцями та наголошувати їм на обов’язковій сплаті акцизу та оформленні працівників, - наголошував головний фінансист району. Не раз говорилося й про резервні надходження до бюджетів сільських рад, якими є туристичний збір та сплата від туристичної діяльності податку з доходів фізичних осіб. Це актуально для Світязької, Пульмівської, Пулемецької та Піщанської сільрад. Тільки Світязька сільська рада в цьому році отримала 2125 грн. туристичного збору, решта - нічого.

Підтримала його Світлана Сулік: буває, що сільські голови навіть не орієнтуються, хто із заготівельників чорниць працює на їхній території, навіть не просять допомогти в цьому районну владу. Стосовно туристичного збору, то іноді сільські голови нарікають, що такий вид податку важко зібрати, бо люди не пускають комісію на подвір’я, адже це приватна власність. На що Світлана Сулік повідомила: так, на приватну власність не мають права заходити з перевірками, але не на територію, на якій проводиться підприємницька діяльність.

Вона рекомендувала головам сільрад прийняти рішення про запровадження туристичного збору, аби в наступному році мати у бюджеті надходження з цього виду податку. Потрібно звернути увагу й на інвентаризацію місць відпочинку: за її словами, реєстр баз відпочинку та осіб, які приймають людей в літній період, дасть можливість наповнювати бюджети ще й податком на нерухомість, податком з доходів з фізичних осіб та іншими платежами.

«Світязь мав би купатись в грошах, натомість не маємо нічого. Пульмівська сільська рада також мала б отримувати надходження з податку на нерухомість від баз на Іллічівці»» - констатувала Світлана Сулік.

 Загалом же, за інформацією Світлани Володимирівни, до бюджету усіх рівнів надійшло 20 млн. 568 тис.грн. податків, зборів та інших платежів, та 10 млн. грн. єдиного соціального внеску. 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром