Творчість Лесі Українки в арт-челенджі школярів Шацької громади

25 Лютого 2021, 18:35
3238

З нагоди 150-річчя Лесі Українки було оголосили всеукраїнський артчелендж «Слово, чому ти не твердая криця», до районного етапу якого долучилися освітні заклади Шацького району.

Про це повідомляють у  Шацькому будинку дитячої та юнацької творчості.

Лариса Петрівна Косач-Квітка знайома кожному змалку. Здавалося б, все, що потрібно, ми дізналися  про відому поетесу ще на уроках української літератури. Проте її біографія містить багато цікавих та суперечливих фактів. На них не завжди звертають увагу, але й Соломія Павличко, і Оксана Забужко, й інші дослідники стверджують: не все так просто й лінійно і в долі, і у творчості Лесі. 

Місцем народження  Лесі Українки стало місто Звягель, нині Новоград-Волинський. Саме там 25 лютого 1871 року з’явилась на світ дівчинка, літературна спадщина якої змінила і всю українську літературу. Вже із самого дитинства можна було прогнозувати для Лариси Косач незвичайну для пересічних людей долю. Вона багато часу приділяла навчанню, в основному в домашніх обставинах, оскільки займалась із приватними вчителями.

Ще в юному віці застудилась, і згодом її стан погіршився та був виявлений туберкульоз кісток. Цей факт мав вирішальне значення на подальшу долю. Попри операції та лікування, загальний стан дівчинки не покращився. Та вона все ж продовжувала вчитись та освоювати нові мови й знання, хоча офіційно не закінчила жодного навчального закладу. 

Щодо творчого надбання української авторки, то її поетична діяльність пожвавилась після заснування літературного гуртка «Плеяда», де вона мала значний вплив на розвиток перекладацької діяльності в Україні. Писала вірші ще з 9-літнього віку, та перша поетична збірка з’явилась у 1893 році. Відома вона широкому загалу під назвою «На крилах пісень». Остання збірка, яка вийшла друком під егідою письменниці в 1902 році, отримала назву «Відгуки». Побачило світ і друге видання «На крилах пісень» в 1904 році.

Твори нашої видатної землячки звучали з уст учасників районного заходу в сучасній формі артчеленджу, в якому  змагалося 13 закладів загальної середньої  та позашкільної освіти. Потрібно зазначити високу кількість декламаторів — 97! — у номінації «Краще чисельне художнє читання». Відеозаписи реп-виконавців біографії Лесі Українки надійшли від 3 закладів.

Учасники намагалися відтворити глибинний зміст поезії Лесі Українки через сценічні образи у поєднанні із музичним супроводом і  цікавим інтер’єром. 

Переможці номінації «Краще чисельне читання»:

  • І місце зайняли учні ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія»  смт Шацьк:

Влад Гапоненко, Ангеліна Дибалюк, Олександра Жипа, Даниїл Корінь, Артем Редчук, Богдан Романець, Ольга Степанюк, Таміла Федина, Костянтин Штандер (Керівник –  Оксана Данилюк).

  • ІІ місце здобули учні ОЗ ЗЗСО «Світязький ліцей» с. Світязь:

Юлія Ващук, Мирослав Войтюк, Дарина Гетьманчук, Єлизавета Гетьманчук, Ростислав Голядинець, Марія Кицун, Христина Кісіль, Наталія Ключук, Артур Матвійчук, Кіра Муратова, Вікторія Муратова, Вікторія Озимок, Віолетта Озімок, Варвара Оніщук,  Марта Панасюк, Богдана Пащенко, Аліна Саковець, Андрій Самчук, Уляна Сачковська, Дарина Сиротюк, Валерія Сіжук, Каріна Сільчук, Світлана Турич (Керівник – Майя Мельничук)

  • ІІІ місце зайняли учні філії І-ІІ ст. с. Підманове ОЗ ЗСО «Світязький ліцей»:

Мар’яна Бруско, Віра Брусько, Мар’яна Омельчук, Христина Омельчук, Анастасія Пех, Олеся Прокопчук, Наталія Порва (Керівник –Лідія Плейтух). 

  • III місце отримали також учні школи ЗЗСО І-ІІІ ст. с. Ростань:

Вікторія Глушкова, Катерина Дорош, Вікторія Кузьмічова, Олександра Лук’янчук (Керівник –  Олена Остапук). 

Переможці номінації «Реп-біографія Лесі Українки»

  • І місце – колектив «Едельвейс», учні ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія» смт Шацьк: Ігор Карпук, Даниїл Корінь, Артур Мерчук,  Артем Редчук. (Керівник – Світлана Ханзерук). 
  • ІІ місце – Ольга Степанюк, вихованка Шацького БДЮТ. (Керівник – Ніна Корець)
  • ІІІ місце –Анастасія Брега, учениця ЗЗСО І-ІІІ ст. с. Піща (Керівник – Світлана Турич).          

Також за активну участь відзначили грамотою наймолодших учасників конкурсу — учнів філії І ст. с. Голядин ОЗ ЗСО І-ІІІ ст. «Світязький ліцей». 

Читайте також: Ремонт дитсадків,клубів, реконструкція вуличного освітлення: на що витратять гроші Шацького селищного бюджету

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024