«За літо зароблять гроші, а після себе залишать купу сміття», – жителі Мельників про власників баз відпочинку

21 Лютого 2021, 16:55
9786

Перший в цьому році виїзний прийом новообраного голови Шацької територіальної громади Сергія Карпука створив своєрідний аншлаг у селі Мельники.

Коли зазвичай на такі заходи у попередні візити керівників чи то колишнього Шацького району, чи то громади, назбирували до десятка людей, то цього разу до клубу села Мельники прийшло більше 20 місцевих жителів, аби розповісти голові громади про найбільш актуальні проблеми населеного пункту, пише газета «Новий погляд +».

Говорити протягом двох годин було про що, бо в середньостатистичному селі, яке через сусідство з озером Пісочне набуває все більшої популярності серед відпочивальників, є свої специфічні проблеми.

Найперше мова зачепилася за проблему «сміттєву». Це, як стало помітно з реакції мельниківців, є чи проблемою номер один для населеного пункту, особливо у курортний сезон. Коли років три  тому в селі з подачі КП «Будинкоуправління» та селищної ради започаткували пакетний вивіз сміття (до честі жителів села, вони активно включилися в цю ініціативу), то вже котрий рік гострою проблемою таки залишаються нерадиві відпочивальники та власники баз відпочинкових котеджів.

За словами місцевих жителів, приїжджі не лише не бажають укладати угоду на вивіз сміття з місцевим комунальним підприємством, а й навіть підкидають його то в контейнери на пляжі (там сміття вивозить Шацький НПП), сусідам або просто на перехресті вулиць.

«Вони тримають до ста відпочивальників, заробляють на цьому гроші, податків у місцеву казну не сплачують, ще й сміття нам своє залишають»,  обурюються люди.

Як відзначив Сергій Карпук, проблема для села не є новою, і він вдячний людям за їхню позицію дбати спільно з владою за екологію курортного села. У 2017 році в селі розпочалась реалізація екологічного проєкту, яким передбачалося облаштувати по вулицях контейнери для роздільного збору сміття. Проте роботу не завершили. Сьогодні питання не втратило своєї актуальності, тому перед початком курортного сезону влада хоче зібрати власників баз відпочинку та обговорювати механізм вирішення багатьох «курортних» проблем: сміття, облаштування територій, паркувальних зон, податків.

«Ми також створимо комісію, яка обстежуватиме бази відпочинку і перевірятиме, чи мають їхні власники угоди з комунальним підприємством на вивіз сміття. Виходом із ситуації є встановлення відеокамер на місцях, а також залучення до роботи інспектора з благоустрою»,  додав Сергій Карпук.

Просили жителі села сприяти вирішенню ще однієї проблеми курортного сезону: встановлення туалетів на пляжі. Інакше, кажуть, ці туалети відпочивальники знову будуть «облаштовувати» під найближчими деревами.

Коментарі
22 Лютого 2021, 23:11
ЖОДНОГО року в Мельниках не було згаданих у статті контейнерів. мали місце прив'язані до дерев білі будівельні мішки, котрі забирав тракторець. їх катастрофічно бракує, та головне - сам принцип забору сміття. запитання до сановників: чому власникам котеджів не був запропонований цивілізований вивіз сміття? не вмієте зробити комерційну пропозицію на благо місцевого бюджету?
22 Лютого 2021, 23:16
ми з сусідами змушені накопичувати відходи, аби згодом поодинці вивозити на звалище неподалік. <br/>чи готові ми оплачувати сестиматичний забір сміття? - ТАК.<br/>сором місцевим керівникам.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024