На Шаччині за тиждень зареєстрували 416 хворих на грип та ГРВІ

21 Лютого 2021, 09:55
1353

Протягом останнього тижня у більшості регіонів України інтенсивність епідемічного процесу ГРВІ, зокрема коронавірусної інфекції, була на низькому рівні, за винятком Запорізької, Тернопільської (середній рівень) та Івано-Франківської (високий рівень) областей.

Зафіксовано спорадичне географічне поширення грипу. Інтенсивний показник захворюваності становить 384 на 100 тис. населення, що на 20% менше епідемічного порогу, розрахованого для України, повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

Летальних випадків внаслідок грипу не зареєстровано. За результатами вірусологічних досліджень зразків матеріалів від пацієнтів із грипоподібними захворюваннями (ГПЗ) та тяжкими гострими респіраторними інфекціями (ТГРІ) визначені віруси грипу А не субтипований. Крім того, встановлено циркуляцію інших вірусів респіраторної групи.

 На Волині епідемічна ситуація повторює загальнодержавні тенденції. Інтенсивний показник становить 409 на 100 тисяч населення (вищий від середньодержавного на 6%). Перевищення епідемічного порогу не зареєстровано на жодній адміністративній території, в загальному по області він нижчий від розрахункового на 29%. Вищі від середньообласного показники захворюваності у м. Луцьку (893 на 100 тис. населення), Луцькому (441), Ківерцівському (423), Горохівському (413) та Шацькому (416) районах. 

Протягом останнього тижня в області захворюваність гострими респіраторними інфекціями, в тому числі на коронавірусну інфекцію, збільшилась на 18% і становить понад 4,2 тис. осіб, проти 3,5 тис. попереднього тижня.   Продовжує зберігатись тенденція до росту захворюваності серед дитячого населення  і становить 46%  (близько 2 тис.) від загальної кількості постраждалих проти 39% попереднього тижня. Така ситуація пояснюється перебуванням дітей в організованих колективах (становлять 69% від всіх захворілих дітей).

Близько трьох відсотків від загальної кількості захворілих госпіталізовано, переважно це дорослі особи (88%). Летальних випадків від грипу не зареєстровано.

З початку епідемічного сезону перехворіло понад 92 тис. волинян, що на 6% менше минулого епідсезону,  це 9% населення області.

З початку епідсезону на Волині проти грипу вакциновано понад 2,6 тис. осіб, із них 56% — це особи із групи ризику  (персонал медичних закладів, діти віком від 6 міс.  до 5 років, особи з хронічними захворюваннями, особи віком понад 65 років).

 Вірусологічна лабораторія ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» проводить дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) на виявлення  вірусів SARS-CoV-2, грипу А і грипу В та інших вірусів респіраторної групи. На сьогодні вірусів грипу не виявлено. В області поряд із вірусом SARS-CoV-2 циркулюють інші віруси респіраторної групи (парагрипу, риновірусу, аденовірусу).

Як правило, щорічно в лютому-березні спостерігається друга хвиля  захворюваності грипом та ГРВІ, тому необхідно бути готовими до можливого ускладнення епідемічної ситуації.

Нагадуємо базові рекомендації, виконання яких дозволить уникнути або мінімізувати ризики інфікування:

  • ретельно і часто мити руки близько 40 секунд;
  • тримайте дистанцію 1,5 метра від інших;
  • надягайте маску;
  • не торкайтеся очей, рота, носа;
  • дотримуйтесь вимог кашльового етикету;
  • вакцинація від грипу;
  • якщо з’являються симптоми захворювання, терміново звертайтеся до лікаря.

Прості речі рятують життя.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024