В Шацьку обговорили створення потужної об’єднаної громади

09 Липня 2017, 10:35
1993

У понеділок, 3 липня, команда експертів Офісу реформ Проекту ПУЛЬС АМУ працювала у Шацьку. У зустрічі з експертами взяли участь голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець та голова районної ради Сергій Карпук, голова Шацької об’єднаної територіальної громади Сергій Віннічук та працівники апарату селищної ради, голови сільських рад району.

Як зазначив Валентин Малиновський, експерт Офісу реформ, спеціалісти подають лише чіткі розрахунки, аби люди могли бачити перспективи об’єднання громад. У першому етапі реформи місцевого самоврядування громади, в більшості, вже визначилися, з ким вони хочуть об’єднуватися та коли. На Волині є громади, які почали бюджетний рік ще у 2016 році, залучивши до місцевих бюджетів чималі суми на розвиток інфраструктури. Є громади, які почали повноцінно функціонувати як об’єднані з 1 січня 2017 року, в тому числі й Шайцька. Є громади, в яких відбулися вибори в цьому році чи ще відбудуться. Для них прямі бюджетні відносини розпочнуться з 1 січня 2018 року. Загалом Волинь до кінця цього року матиме приблизно 30 об’єднаних територіальних громад. Сільські ради, які не виявлять бажання об’єднуватися в цьому році, залишаться в старій системі господарювання.


 

На території Шацького району створено одну об’єднану громаду, але не в тому форматі, в якому визначено у початковому перспективному плані. 21 червня цього року Кабміном затверджено новий перспективний план, відповідно до якого на території району передбачено дві об’єднані громади: Шацьку (Самійличівська, Прип’ятська, Ростанська, Піщанська та Пулемецька сільради) та Світязька (Грабівська, Пульмівська та Світязька сільради). Але цей перспективний план також буде змінюватися, оскільки зараз керівниками району та селищною радою напрацьовується новий формат об’єднання: окрім того, що жителі Пульмівської та Грабівської сільрад уже більш тяжіють до об’єднання з Шацьком, а не Світязем, проводяться перемовини приєднати до Шацької ОТГ Згоранську сільську раду Любомльського району та прилеглої до Шацького Любохинську сільраду. До речі, на зустріч приїхав також і Згоранський сільський голова Олександр Лукашук, але згодом його терміново викликали на роботу. Мета такого об’єднання - сконцентрувати в одній громаді території, в яких є велика перспектива розвитку туризму, вирішувати спільні проблеми з каналізуванням, благоустроєм територій та зеленим туризмом.


 

На це Микола Цвид, Світязький сільський голова, відповів: депутатами сільської ради проводилося опитування серед жителів сіл, і лише семеро з 1300 опитаних висловили бажання приєднатися до Шацька. Але така громада, за словами Валентина Малиновського, не буде затверджена перспективним планом, бо її формування не відповідає ні методиці формування громад, ні здоровому глузду:

«Недоречно будувати ЦНАПи через кожні 5 кілометрів, таким чином ми породимо ту ж армію чиновників. Оптимальна кількість населення в громаді має бути 16 тисяч, а не тисяча жителів.»

Для того, аби приєднатися до Шацької об’єднаної громади, як розповів Валентин Малиновський, сільським радам уже не потрібно проходити довготривалий процес обговорень, рішень, затверджень на рівні Кабміну. Достатньо провести обговорення, прийняти рішення на сесії сільської ради та направити його в об’єднану громаду. Далі у сільській раді мають відбутися довибори депутатів у селищну раду, а сільський голова автоматично стає виконувачем обов’язків старости.

Після об’єднання громад стартуватиме процес укрупнення районів. Як зазначив експерт, він більш схильний до того, аби на Волині утворилося 4-5 районів (прототипом майбутніх районів мають стати госпітальні округи). Але обласною адміністрацією подано пропозицію на три госпітальні округи, з чим Валентин Малиновський не погоджується.

Василь Гром, консультант з бюджетних питань, розповів про те, які кошти можуть територіальні громади отримати після об’єднання і на розвиток чого вони можуть бути спрямовані. Наприклад, Шацька ОТГ в цьому році отримала 3 млн. 188 тис.грн. базової дотації. І чим більша територія громади, тим більшу дотацію вона отримає. Але, на думку Василя Андрійовича, об’єднаній громаді потрібно давати не дотацію, а механізм збору податків та важелі управління.


 

Те, що об’єднуватися треба, переконаний Сергій Віннічук. Як аргумент він наводить те, у скількох проектах різних напрямків це дало можливість взяти участь, наскільки збільшилось фінансування потреб сільських рад, котрі приєдналися (хоч звісно, усіх проблем одним махом не вирішиш).


 

Про те, що процес об’єднання громад потребує удосконалення, переконаний Сергій Карпук. Та на даному етапі сільським радам буде краще функціонувати в об’єднаній громаді, ніж виживати самотужки. Держава дає повноваження в зборі певних податків, але не дає механізму їх збору.


 

«Зараз у Згоранській сільській раді іде активне обговорення нашої пропозиції приєднатися до Шацької громади. У нас спільні проблеми в розвитку туризму, але в Шацька вже є деякі напрацювання щодо їх вирішення. Якщо після результатів бальнеологічного дослідження регіону буде присвоєно статус курорту державного значення, це дасть значні переваги у відборі проектів та їх фінансуванні. Але на це потрібен час. Наприклад, якщо вдасться реалізувати великий інфраструктурний проект з каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, це дасть великий поштовх розвитку туризму в районі. Саме відсутність каналізування було основною причиною відмови бізнесу будувати бази відпочинку. Тож прошу жителів Світязької сільської ради прийняти в плані об’єднання виважене рішення, бо лише вони будуть ізольовані від цього процесу,» -  сказав Василь Голядинець.


 

Але для реалізації усіх задумів потрібні фахівці. Саме про кадровий потенціал в апараті громади наголосив Анатолій Банера, координатор програми ПУЛЬС. Щоб подавати проекти, потрібно мати в штаті громади спеціаліста, який би якісно ці проекти готував. Це зробила Шацька об’єднана громада, залучивши до роботи одного з найкращих фахівців області по проектах.



І тут в процесі об’єднання громад жителям сільських рад та їхнім керівникам потрібно прийняти виважені рішення, коли, як наголосив Валентин Малиновський, йдеться про створення потужної територіальної громади в межах північно-західної озерно-лісової частини Волині, що має величезний рекреаційний потенціал та вигідне географічне положення.

Віта Шепеля


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39