Священник з Положева виграв грант та оновив деревообробну майстерню для дітей

11 Лютого 2021, 10:01
2512

Село Положеве розташоване в Шацькому національному природному парку. Майже 12 років тому в селі була зареєстрована перша громада УГКЦ у Шацькому районі. Це парафія Переображення Господнього, яка належить до Луцького екзархату і налічує близько 70 дворів. Більшість парафій на Волині належать до православної церкви, і в Положеве також вона є.

У 2009 році громаді Української Греко-Католицької Церкви було виділено земельну ділянку площею 0, 25 га. Тоді ж парох отець Богдан Іващук почав проводити активну катехитичну діяльність з дітьми, молоддю та дорослими, – пише «Нова зоря»

На свято Преображення Господнього у 2009 році у святкових богослужіннях взяли участь близько 30 вірних. А вже 2010 року відбулося посвячення нової каплиці та Архиєрейська Божественна Літургія, котру очолив місцевий ієрарх Кир Йосафат Говера. На Свято Преображення Господнього у 2016 році було освячено споруджений храм.

 Через те, що село розташоване за вісім кілометрів від районного центру, для людей є місця праці і в ньому залишається багато молоді. А відповідно в храмі є чимало дітей. У містах діти мають достатньо гуртків для розвитку, а в селі – жодного.

Сьогодні, коли у світі існують подвійні стандарти, інтернет-ресурси та телебачення служать не лише позитивними каналами інформації чи навчання. У мережі багато викликів для дітей, з якими вони до певного віку не можуть впоратися самі: ігри, які викликають залежність, непристойні відео, сумнівні знайомства й багато інших. Важливо навчити молодше покоління правильно використовувати свій час для навчання та розвитку.

Читайте також: У ТСН розповіли чому в Світязі та криницях навколо меншає води

2

 

Щоб відірвати юних положевчан від ґаджетів, парох храму о. Богдан Іващук разом з парафіяльною волонтерською спільнотою «Місія любові» (створена на початку 2018 р.) започаткували на парафії «скриньку милосердя» по збору продуктів для тих, хто потребує, яка діє на постійній основі. Отець працює над проєктом «Школи столярства», провадить театральний гурток та організовує майстер-класи різного роду декору ручної роботи. А кілька років тому священник створив дитячо-молодіжну платформу «Майстерня талантів». Основною проблемою даного проєкту є необхідність створення сучасного простору, де дитина зможе реалізовувати свої потреби у пізнанні нового, а також виготовляти щось своїми руками.

Біля церковці спорудили невеличку дерев’яну майстерню. Її почали облаштовувати різними столярними інструментами та верстатами для деревообробки, за якими учасники «Майстерні талантів» можуть працювати.

Три роки тому отець Богдан взяв участь у конкурсі, який організовувала Українська соціальна академія. Дійшов до фіналу, але не переміг. Це була відправна точка, щоб працювати і розвиватись далі заради дітей та молоді. Тож парох храму почав навчатись на студіях «Живої парафії», які спільними зусиллями організували благодійна організація «Карітас Україна» та «Львівська освітня фундація». Після завершення навчання він написав соціальний проєкт, організатори підтримали 10 грантів, серед яких був і проєкт для с. Положеве. За отримані кошти придбали багатофункціональний деревообробний верстат.

На платформі «Майстерня талантів» уже було зреалізовано та організовано майстер-клас з виготовлення екоприкрас на ялинку. Заготовлені бруски дерева діти розмалювали коректорами, фломастерами та маркерами. Ялинкові прикраси, зроблені власноруч, вийшли незвичні й унікальні. Діти залюбки малювали сніговиків, ялинки, ангелів, кумедних ведмедиків, і звісно, святого Миколая.

В столярній майстерні діти власноруч виготовляли годівнички, які згодом могли взяти з собою і облаштувати їх на свій розсуд, а також випилювали з фанери різні ялинкові прикраси та декор.

Читайте також: Для волинських громад провели навчання з підготовки проєктних пропозицій

Ще організовувались майстер-класи з техніки декупажу та писанкарства. Молодь та діти спробували себе у театральному гуртку, беручи участь у різних театральних постановках та святкових концертах, приурочених християнській тематиці в місцевому будинку культури.

У грудні 2020 року був виграний ще один проєкт  – майстерня лазерної порізки та гравіювання «Фанерка». На грантові кошти у селі оновили деревообробну майстерню для дітей, придбавши верстат для лазерної різки фанери та гравіювання, який допоможе розширити горизонти розвитку в галузі новітніх технологій по деревообробці. Малі парафіяни та жителі села зможуть випилювати лобзиком, виготовляти годівнички та екологічні іграшки.

У планах пароха – проводити майстер-класи для родин. Згодом батьки та діти зможуть спільно проводити вільний час, виготовляючи ековироби. Це, на думку отця, також сприятиме розвитку інституту сім'ї, який надзвичайно потрібний у наш час.

Читайте також: У положівський католицькій церкві створили деревообробну майстерню для дітей

2

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром