Чотири мільйони євро вкладуть у каналізування навколо Світязя

06 Липня 2017, 11:20

Влодава славна озером Біле, а Шацьк - Світязем і ще кількома чудовими озерами. Та якщо поляки змогли облаштувати сучасну інфраструктуру на своєму Білому, провели каналізування території за рахунок Євросоюзу і приймають тепер утричі більше відпочивальників, аніж волиняни, то світязькі реалії залишають бажати кращого.

Про це пише Наталія Малімон в газеті «День». 

Десятиліттями на Світязі, образно кажучи, не вивітрюється «совок», відпочинок тут (сезон же короткий) значно дорожчий навіть аніж на морі. А головне, що тисячі відпочивальників завдають великої шкоди природі. Про каналізування Шацька, сіл Пульмо і Світязь ішлося роками. Проблему вдається розв’язати завдяки співпраці з польськими сусідами.

Містечко Влодава є давнім партнером Шацька, а тому саме з польськими партнерами і буде реалізовано потужний інфраструктурний проект з каналізування трьох населених пунктів, які розташовані біля Світязя. Це селище Шацьк та села Пульмо і Світязь. Має бути виконано робіт, як повідомив голова Шацької РДА Василь ГОЛЯДИНЕЦЬ, на чотири мільйони євро. Проект має бути реалізований протягом 2018 — 2020 років. Деякі фінансові питання Василь Голядинець та його заступник Віктор Плейтух обговорили під час зустрічі у Влодаві з війтом ґміни Влодава Тадеушем Савіцьким. Також представники Шацького району і ґміни Влодава підписали угоду про співпрацю за програмою реалізації спільних європроектів.

Польське Біле озеро, вважає Василь Голядинець, є для волинян зразком облаштування інфраструктури у прибережній зоні, зразком збереження природи й водночас використання потенціалу зеленого туризму. Озеро Біле, яке всього за 15 кілометрів від українсько-польського кордону і за 30 кілометрів від Шацька, приймає до 70 тисяч відпочивальників у сезон, тоді як Світязь — лише 20 тисяч. Розвитку курортної зони цього прикордонного волинського регіону мав би посприяти перехід Адамчуки - Збереже, який з’єднав би Шацьк і Влодаву. Адже поляки також відпочивають на Світязі, вважаючи його воду чистішою та якнайкращою. Між волинським селом Адамчуки і польським Збережем - тільки річка Західний Буг. Поляків та й інших європейців, які хотіли б відпочивати на Шацьких озерах, було б ще більше, якби сюди було легше добратися. Місцева влада, каже Василь Голядинець, також не раз порушувала питання про перехід, але наразі лише партнерством із Влодавою Шацьку тут не справитися. Це міждержавна справа.