ТОП-8 міфів про ринок землі в Україні

08 Лютого 2021, 18:10
963

1 липня в Україні має запрацювати ринок землі і навколо цієї теми досі існує багато міфів. Особливо зважаючи на те, що необхідно ухвалити ще кілька законопроектів, щоб ринок таки запрацював.

Земельна реформа має на меті дерегуляцію у сфері землеустрою, а також передачу земель комунальної власності громадам. Вісім міфів, пов’язаних з темою ринку землі, спростували на Facebook-сторінці «По той бік новин».

Допомагав спростувати найпоширеніші міфи старший юридичний радник з питань земельних відносин Проєкту USAID АГРО Павло Кулініч.

Міф 1. Іноземці зможуть стати власниками української сільськогосподарської землі.

Реальність. Законопроєкти земельної реформи не відчиняють двері іноземцям. Навпаки, вони роблять умови для чужинців ще жорсткішими: навіть якщо іноземець отримає сільськогосподарську ділянку у спадок, він буде зобов’язаний протягом року продати її громадянам України, юридичним особам України, державі або територіальним громадам.

Міф 2. Іноземці зможуть скупити несільськогосподарські землі, а потім змінити їхнє цільове призначення на сільськогосподарське.

Реальність. Іноземцям взагалі невигідно використовувати цю схему. По-перше, щойно іноземний власник змінить призначення землі на сільськогосподарське, він буде зобов’язаний продати її громадянину України. По-друге, квадратний метр несільськогосподарської землі набагато дорожчий за квадратний метр сільськогосподарської.

Міф 3. Тепер заповідники й землі історико-культурного призначення приватизують.

Реальність. Цього не станеться, адже в Земельному кодексі залишаться поняття особливо цінних земель і ґрунтів, які мають бути у власності держави. Однак вилучаються норми про те, що згоду на переведення особливо цінних земель до інших категорій може надавати Верховна Рада. Парламент — це орган, який має займатися виключно законодавчою роботою. Тому логічно, що ця функція належатиме Кабінету Міністрів.

Міф 4. Передача більшості державних земель в управління ОТГ загрожує статусу України як унітарної держави.

Реальність. Так і хочеться запитати: «Яким чином?» Насправді передача земельних повноважень радам ОТГ аж ніяк не загрожує статусу України як унітарної держави. Навпаки, перешкоджає корупції чиновників загальнодержавного й обласного рівнів, адже рішення про передачу земель більше не можна буде ухвалити одноосібно. Органи місцевого самоврядування – це колегіальні органи, найбільш наближені до людей, тому приховати щось буде дуже важко. Варто додати, що громади не мають повноважень щодо виходу зі складу України.

Міф 5. Олігархи скуплять величезні площі землі.

Реальність. Заплановані законодавчі зміни передбачають, що відтепер усі дані про земельні ділянки будуть відкриті та доступні кожному громадянину в електронних реєстрах. Оскільки іноземці взагалі не мають права на купівлю сільгоспземель, а юридичні особи отримають цю можливість лише у 2024 році, будь-які корупційні схеми та незаконні привласнення з боку великих гравців неможливі.

Міф 6. Орендарів виженуть з орендованих ділянок.

Реальність. Орендарі матимуть переважне право на купівлю ділянок, тобто купуватимуть землю без проведення аукціонів. А інші охочі зможуть перекупити ділянку, лише якщо запропонують вищу ціну. Навіть у разі продажу іншій особі право орендаря на землю не припиниться. Це можливо, лише якщо в договорі прописана саме така умова.

Міф 7. Не можна обмежувати розмір земельної ділянки, яка надається в оренду для городництва.

Реальність. Необмежене землекористування для ведення городництва – одна з розповсюджених корупційних схем, за якою недобросовісні особи без аукціону отримували необмежену кількість сільськогосподарських земель. Обмеження нових земельних ділянок для городництва нормою 0,60 гектара не можна назвати обтяжливим, адже це доволі велика площа.

Міф 8. Ціну на землю буде штучно занижено.

Реальність. Стартова ціна земельної сільгоспділянки на аукціоні буде не меншою за нормативну грошову оцінку. На 2021 рік це приблизно 1,5–1,7 тисяч доларів за 1 гектар. Загалом держава не втручатиметься в ціноутворення, вартість землі диктуватиме ринок.

Читайте також: 

 

Коментарі
09 Лютого 2021, 00:40
Якщо в другу світову війну наші чорноземи окупанти вивозили в Німеччину, то теперішні кєрманичі можуть за рік вивезти в пустелі Землі Обітованної?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024