Шаччина на третьому місці в області за кількістю хворих на грип

05 Лютого 2021, 16:49
1836

За останній тиждень в Україні спостерігається низька інтенсивність епідемічної активності грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Зафіксовано спорадичне географічне поширення грипу. Інтенсивний показник захворюваності становить 298 на 100 тис. населення, що на 38% менше епідемічного порогу, розрахованого для України. Летальних випадків внаслідок грипу не зареєстровано.

Про це повідомляють у ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України»

За результатами вірусологічних досліджень зразків матеріалів від пацієнтів із грипоподібними захворюваннями (ГПЗ) та тяжкими гострими респіраторними інфекціями (ТГРІ) визначені віруси грипу А (А(H1)pdm09, А не субтипований). Крім того, встановлено циркуляцію інших вірусів респіраторної групи.

Читайте також: Волинські синоптики попереджають про складні погодні умови

На Волині епідемічна ситуація повторює загальнодержавні тенденції. Інтенсивний показник становить 328 на 100 тисяч населення (вищий від середньодержавного на 10%). В порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник захворюваності менший на 41 %.  Перевищення епідемічного порогу не зареєстровано ні на жодній адміністративній території, в загальному по області він нижчий від розрахункового на 43%. Вищі від середньообласного показники захворюваності у м. Луцьку (714 на 100 тис. населення), Луцькому (441,0) та Шацькому (458,3) районах.

За даними закладів охорони здоров’я області за останній тиждень кількість хворих на ГРВІ зменшилась на 5% і становить близько 3,4 тис. осіб, проти 3,5 тис.  попереднього тижня. Проте, за останніх 7 днів в структурі захворюваності збільшилась частка дитячого населення  і становить 30% від загальної кількості постраждалих проти 26% попереднього тижня. Така ситуація є закономірною та прогнозованою і пояснюється відновленням навчального процесу.

Кількість госпіталізованих з ускладненим перебігом хвороби зменшилась на 10% і становила 93 особи, із них 15% — це діти віком до 17 років.

З початку епідемічного сезону перехворіло понад 84 тис. волинян, що дещо більше минулорічного рівня, (коли було зареєстровано 80 тис. захворілих), це 8,2% населення області.

З початку епідсезону на Волині проти грипу вакциновано 2,5 тис. осіб, із них із 1,4 тис. груп ризику (55%).

Сьогодні лікарі-епідеміологи всього світу прогнозують, що лютий–квітень 2021 року можуть бути ускладнені виникненням «твіндемії» (twindemic) – сплеском сезонних випадків грипу або його повноцінною епідемією одночасно з поширенням нових штамів коронавірусу. Припускають, що важкий перебіг COVID-19 може бути викликаний подвійною хворобою  (мікст-інфекцією) з грипом. Тому лікарі наполягають на одночасному тестуванні хворих на коронавірусну інфекцію та грип.

Читайте також: Шацька громада увійшла у ТОП-10 найкращих громад області

Відповідно до чинних наказів МОЗ України, усі хворі із симптомами гострих респіраторних вірусних інфекцій відразу ж спрямовуються на тест на коронавірус. Проте, вірусологічна лабораторія ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» отримала набори реагентів і для виявлення РНК вірусів грипу А і грипу В методом ПЛР. Зазначені реагенти дозволять проводити первинне дослідження зразку починаючи з тестування його на наявність типоспецифічних маркерів вірусів грипу типів А та В, а потім, при отриманні позитивного результату, проводити подальше субтипування вірусу грипу типу А  на штами А/Н1N1 та А(Н3) .

Запрошуємо заклади охорони здоров’я до активної співпраці по моніторингу  циркуляції вірусів грипу на території Волинської області.


 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром