Скільки заробила Шацька громада та її мешканці

02 Лютого 2021, 12:15
1304

Повідомили фінансові показники громад Волині та Шацького району зокрема за 2020 рік.

Волинський регіональний офіс Програми «U-LEAD  з Європою» разом з радником Анатолієм Матвіюком підготував аналіз деяких показників бюджетів територіальних громад Волинської області за 2020 рік. 

Торік на прямих бюджетних відносинах з Державним бюджетом перебувала 51 громада. З них 41 громада виконала план надходжень податків, зборів та інших платежів. 10 громад не виконали плану власних надходжень. Невиконання зумовлене як зниженням економічної активності, так і втратою платників, які займали суттєву частку в надходженнях до місцевих бюджетів.

У таблиці подано наступні показники бюджетів волинських громад:

  • Власні доходи в розрахунку на одного мешканця (показник дозволяє порівняти податкоспроможність громад, що різняться за населенням). 
  • Питома вага видатків на управління у власних доходах ( показник дозволяє порівняти наскільки вистачає власних доходів громад на утримання управлінського апарату)
  • Капітальні видатки в розрахунку на одного мешканця (показник дозволяє зробити порівняння різних за населенням громад щодо можливостей залучати та витрачати кошти на розвиток)

Громади відранжовано за показником власних доходів на одного мешканця.

Для того, щоб зрозуміти, як вплинули обставини 2020 року на фінансовий стан громад, проаналізували динаміку власних надходжень упродовж 2018-2020 років.

До розгляду взяли 40 територіальних громад, що мали протягом цього періоду прямі міжбюджетні відносини.

Для того, щоб елімінувати вплив на показник власних доходів приєднання деякими громадами протягом цього періоду нових територій здійснили аналіз динаміки власних надходжень в розрахунку на одного мешканця.

Слід зауважити, що, не дивлячись на складний для бюджетів 2020 рік, лише чотири громади того року мали власні надходження нижчі, ніж у 2018 році. А дванадцятьом з них вдалося у більш ніж у півтора раза збільшити власні надходження у розрахунку на одного мешканця у порівнянні з 2018 роком.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024