"Молодички" показали полякам, як у Шацьку святкують Купала

29 Червня 2017, 13:00
2493

В місті Влодава (Республіка Польща) відбулося колоритне міжнародне обрядове дійство, присвячене святу Івана Купала.

Народний ансамбль «Молодички» Шацького міського Будинку культури (керівник Ніна Вирович) представив на ньому старовинні купальські забави, які були поширені на Поліссі.

Шачани показали обряд прикрашання Купайла - обрядового вербового деревця. В старовинному одязі, босоніж - учасники ансамблю з примовлянням і піснями вішали на Купайла кольорові стрічки, плели віночки з різнотрав'я, які потім, за традицією, кидали на воду. Під час обряду виконували народні твори та пісню «На Купальськую ніч», автором якої є Ніна Вирович.

Поляки продемонстрували не менш колоритні власні народні обряди - на воду вони пускали не віночки, а дерев'яні хрестики - із запаленою свічкою в центрі. Водойма, біля якої відбувалося дійство, була оточена вогненними факелами, а по березі озера гордо їздили верхи на конях таємничі русалки в білих сукнях.

Завершилося свято великим концертом. Поляки, які дуже шанують «Молодичок» із Шацька і щоразу з нетерпінням чекають на їхній виступ, зустріли їх на сцені бурхливими аплодисментами. Віночок запальних українських народних пісень співачки закінчили традиційно - улюбленою піснею поляків і українців «Гей, соколи». На святі не було жодної людини, яка б не підспівувала «Молодичкам»!

Не обійшлося і без великого купальського вогнища. Чи шукали «Молодички» в цю чарівну ніч скарб і цвіт папороті - не призналися. Сказали лише, що найбільшим своїм багатством вони вважають пісню і талант, з допомогою якого доносять свою творчість до шанувальників.


  

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024