«Лапароскопічна хірургія – шанс жінок на материнство», – любомльська лікарка Тетяна Франчук

23 Січня 2021, 15:45
Тетяна Франчук 1197
Тетяна Франчук

Однією з найпоширеніших доброякісних пухлин, що пов’язана з багатьма клінічними проблемами, особливо у жінок репродуктивного віку, є міома матки (або лейоміома, фіброміома). Так називається доброякісне новоутворення, яке формується з міометрія (серединного шару стінок матки). Незважаючи на доброякісний характер, міома може спровокувати безпліддя та серйозні ускладнення, тому відкладати звернення за медичною допомогою жінкам не варто.

Про те, які основні ознаки цього захворювання, чим воно небезпечне та як лікується – розповідає лікарка акушер-гінеколог  КНП «Любомльське ТМО Любомльської міської ради»  Тетяна Франчук.

«Основними симптомами міоми матки є тривалий біль в нижній частині живота, який посилюються під час менструації; рясні постійні маткові кровотечі переважно під час менструації, подальшим результатом яких часто стає зниження гемоглобіну у жінок; поступове порушення функцій органів, розташованих в безпосередній близькості до матки, наприклад, прискорене сечовипускання; регулярний закреп, які з часом призводять до стиснення вузлів поруч розташованих органів», – каже лікарка. 

У деяких випадках, як наголошує гінекологиня, міома матки може стати основною причиною жіночого безпліддя. Також нерідко ця поширена хвороба поєднується з іншим небезпечним захворюванням – аденоміозом.

Лапароскопічне видалення фіброматозного вузла
Лапароскопічне видалення фіброматозного вузла

«Багато жінок, котрі ще хочуть вагітніти та народжувати, мають намір зберегти матку. Тому одним зі способів лікування є лапароскопічна міомектомія  – абсолютна альтернатива відкритій хірургії. Цей метод лікування проводимо у нашій лікарні ще з 2015 року. Для цього маємо необхідну апаратуру для обстеження та встановлення діагнозу, а також для оперативного втручання. Наголошу, що для цього наші лікарі пройшли необхідне навчання та постійно підвищують кваліфікацію в Україні та за її межами, беруть участь у безперервному професійному навчанні»,  розповідає Тетяна Франчук.

У зв’язку вдосконаленням оперативних технік з лапароскопічним доступом любомльські гігнекологи почали широко застосовувати ці методики у лікуванні «жіночих» хвороб. Загалом за рік у лікарні зробили близько 20 оперативних втручань методом лапароскопії.

Лапароскопічне видалення кисти яйника
Лапароскопічне видалення кисти яйника

Лікарі-гінекологи індивідуально підходять до кожної пацієнтки з міомою матки, зважають на репродуктивні наміри жінок, обирають найбільш оптимальну хірургічну техніку, доступ, вибір енергій та шовного матеріалу визначають залежно від розміру, локалізації та клінічного перебігу для отримання найбільш ефективного післяопераційного результату.

«Таким чином методом лапароскопічної хірургії лікуємо безпліддя, пов’язане з хворобами маткових труб та утворів на яєчниках, злук малого тазу та інше. У деяких випадках використовуємо відкриту хірургію з видаленням фіброматозних вузлів різних розмірів, особливо, коли жінка вже пройшла різні методи медикаментозного лікування та емболізацію маткових артерій і має рецидив, і не досягнуто запланованих результатів, коли є протипокази до лапароскопічної хірургії. Широко використовуємо метод лікувально-діагностичної гістероскопії  при порушеннях циклу, безплідді, фіброміомах, у жінок в постменопаузі з групи ризику онкологічних захворювань»,  розповідає Тетяна Франчук. 

При необхідності, зазначає лікарка, проводиться роз’єднання злук у матці, видалення поліпів, фіброматозних вузлів, взяття біопсії для гістологічного обстеження, висічення та коагуляція ендометріоїдних ділянок у матці.

Лікарка також додає, що для жінок, яким виповнилося 50 років, діє державна програма медичних гарантій, відповідно для них ця процедура у Любомльській лікарні робиться безкоштовно.

Лапаротомне видалення фіброматозного вузла великих розмірів  з ціллю збереження репродуктивних функцій жінки.
Лапаротомне видалення фіброматозного вузла великих розмірів з ціллю збереження репродуктивних функцій жінки.

Лапароскопічне видалення кисти яйника
Лапароскопічне видалення кисти яйника

Лапароскопічне видалення кисти яйника
Лапароскопічне видалення кисти яйника

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром