За рік рибпатрульні Волині передали до суду 363 справи на браконьєрів

14 Січня 2021, 15:05
1936

У 2020 році, не зважаючи на карантинні обмеження, державні інспектори Волинського рибоохоронного патруля посилено контролювали водні об’єкти області.

Протягом 2020 року в рибоохоронних рейдах були задіяні 11 державних інспекторів, на яких припадає понад 20 тис. гектарів рибогосподарських водних об’єктів. Межі патруля охоплюють внутрішні водойми Волинської області. Серед них 11 водосховищ загальною площею 1961,4 га, 268 озер площею 13367,4 га та 835 ставків площею 5161,3 га. Загальна довжина берегової смуги річок, над якими здійснюють нагляд патрульні, становить 3 638 км, повідомляють у Волинському рибоохоронному патрулі.

Протягом 2020 року державні інспектори здійснили 382 рибоохоронних рейди на внутрішніх водоймах області і місцях реалізації водних біоресурсів.  В результаті викрили 1 253 порушення, з яких  328 грубих за ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Також склали 716 протоколи за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства), 30 протоколів за ст. 88 – 1 КУпАП (порушення порядку придбання, збуту водних біоресурсів) та 5 протоколів за ст. 85 - 1 КУпАП (виготовлення, збут чи зберігання заборонених знарядь добування водних біоресурсів).

Оформили 171 акт виявлення та вилучення безгосподарського майна, згідно з якими вилучили 931 од. заборонених знарядь лову. Ще 396 од. лову вилучили у порушників рибальства. Протяжність вилучених заборонених сітних знарядь склала понад 65 км. Вилучені знаряддя були тричі утилізовані працівниками рибоохоронного патруля.

Викриття порушень відбувалися спільно із громадськими інспекторами, співробітниками поліції та екологічної інспекції. До участі у рейдах запрошували громадських активістів та небайдужих рибалок. Завдяки роботі державних інспекторів виявили порушення, під час яких нараховано 130 287 грн збитків.

В рамках рибоохоронних рейдів у порушників вилучили понад 1 тонну (1025,55 кг) водних біоресурсів.

Крім цього, рибпатрульні із безгосподарських знарядь вилучили та випустили у водойми 249,8 кг водних біоресурсів, чим попередили збитків на понад 50 тис. грн. Випускаються водні біоресурси в живому стані, тим самим зберігаючи генофонд аборигенної іхтіофауни регіону. Крім цього,199 кг риби, вилученої у порушників та з безгосподарського майна, передали цьогоріч до Луцького зоопарку у вигляді благодійної допомоги.

За цей період склали та направили до судів 363 справи для притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Також порушили два кримінальних провадження проти шести громадян, які здійснювали незаконний вилов червонокнижних видів риб та заподіяли істотну шкоду рибному господарству.

По кожному випадку прийнято відповідне процесуальне рішення. Одне з проваджень закрили за постановою поліції у зв’язку з відсутністю в діях осіб ознак кримінального правопорушення. Інше провадження доведено до логічного завершення, особи визнані винними та з метою відшкодування збитків подано цивільний позов на 13 126 грн збитків.

Протягом року на порушників наклали штрафів на суму 118,3 тисячі грн. Для активізації зусиль щодо стягнення збитків та штрафів працівниками рибпатруля активізовано роботу з органами Державної виконавчої служби, місцевого самоврядування та судами.

Приємно відзначити, що з кожним роком рівень екосвідомості громадян збільшується. Так, протягом 2020 року на телефон «гарячої лінії» рибоохоронного патруля  (067) 360-78-40 надійшло 87 звернень, в результаті яких викрили 50 правопорушень.

Здебільшого телефонні дзвінки та повідомлення стосувалися порушень природоохоронного законодавства, порядку придбання та збуту водних біоресурсів на ринках, роз’яснень стосовно вимог Правил любительського і спортивного рибальства. Державні інспектори, в силу своїх фізичних можливостей, не можуть одночасно контролювати абсолютно всю територію Волинської області, тому такі повідомлення допомагають в роботі.

Крім «гарячої лінії», громадяни повідомляють про порушення в групі «Стоп браконьєрство на Волині» у мобільному додатку Viber. Зокрема, у цій групі державні інспектори оперативно реагують на повідомлення про порушення, перевіряють інформацію від рибалок та запрошують представників громадськості до рибоохоронних рейдів. Протягом року опубліковано 66 таких запрошень.

«Цьогоріч покращилась якість роботи державних інспекторів, у зв’язку зі збільшенням досвіду, підвищенням кваліфікації та активній співпраці з правоохоронними органами і громадськістю. Збільшився рівень правосвідомості громадян, які своєчасно інформують Управління про випадки порушення Правил рибальства, свідком яких вони стали. Разом з тим, зростання кількості випадків виявлення безгосподарського майна свідчить про своєчасне запобігання грубому порушенню природоохоронного законодавства та збереженню рибних запасів», - зазначив начальник Управління Держрибагентства у Волинській області Тарас Куньчик.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром