Дрібний бізнес заганяють у глухий кут, або чому шацькі підприємці їздили на податковий Майдан у Київ

11 Січня 2021, 14:21
4534

У листопаді-грудні українські підприємці активізували в Києві акції протесту, причиною яких стало прийняття і впровадження в дію законів, спрямованих, зі слів мітингувальників, на повне знищення мікробізнесу в Україні. 

Занепокоєні нововведеннями і підприємці Шацької громади, які не впевнені, чи зможуть втриматися на плаву в умовах жорсткого контролю фіскальних органів, неминучих додаткових фінансових затрат, непомірних штрафів і повної відсутності підтримки з боку держави, пише газета «Новий погляд +».

На сьогодні дрібні підприємці є основою економічного розвитку громади. Працюючи за спрощеною системою оподаткування, яка мінімізує головні ризики ведення бізнесу, вони справно платять податки, наповнюючи місцевий бюджет, і генерують створення робочих місць. Закони, які спричинили протест, були  прийняті без консультацій та врахування думки самого мікробізнесу, тому, за словами експертів, можуть призвести до плачевних наслідків. Після їх впровадження обовязковим стане застосування реєстраторів розрахункових операцій для всіх ФОП спрощенців, а це – додаткові витрати на придбання, встановлення та обслуговування РРО, на бухгалтерію та юридичну службу. До речі, підприємці скаржаться, що обіцяні безкоштовні програми у смартфонах не працюють, а платні вартують немалих грошей.

1

«Ми не проти введення касових апаратів, а проти жорсткої фіскалізації і непомірних штрафів. Відповідно до нових законів кожен товар у моїх магазинах повинен мати первинну документацію. Здавалося б, нічого страшного, але у мене є книги, сувеніри, швейна фурнітура і безліч іншого дріб’язку, який був придбаний навіть5 років тому і досі не реалізований. Продати його без первинної документації я не зможу, а за кожну одиницю товару без «правильної накладної» потрібно буде сплатити штраф – 51 тисячу гривень», ділиться наболілим підприємиця з Шацька Неля Сацюк.

І додає, що не зможе допродати свій товар навіть з лотка на ринку. Бо, виявляється, навіть офіційного ринку в Шацьку немає,  натомість є товариство з обмеженою відповідальністю. Тому відповідно до закону представники І групи платників єдиного податку (торгівля з лотків на ринках та побутові послуги населенню), які там торгують, мають перейти на ІІ групу і встановити касові апарати. В підсумку, на Шацькому ринку невдовзі можуть залишитися працювати лише підприємці, що реалізують продукти харчування, решта закриє свою діяльність.

Чесні представники мікробізнесу, котрі спробують свої сили в нових умовах, змушені будуть підняти ціни на товар на 20-30%. В період кризи, безробіття, локдауну рівень їхніх продажів опуститься ще нижче. Той же, хто не прийме вимог, піде «в тінь» або ж закриється. 

«Тобто зрозуміло, що реалізувати ціль держави – боротьбу з контрабандою та недоотриманням податків, контроль за обсягами виручки – за рахунок тиску на мікробізнес неможливо. Я вважаю, що потрібно припинити ускладнювати і так непросте життя дрібних підприємців і найперше почати наводити порядок на митниці, бо саме там мають формуватися первинні документи»,  каже Неля Сацюк.

З її слів, прикро таке спостерігати в нашій країні, особливо коли бачиш, як стимулюють, підтримують розвиток бізнесу за кордоном. Іноземним підприємцям цивілізовані держави дають можливість у кінці року виправити всі помилки, допущені в роботі, а українцям не залишають жодного шансу – відразу карають штрафом. Хрещена пані Нелі, яка живе в Америці, розповідала, що держава виплатила знайомій підприємиці 100 тисяч доларів допомоги, аби тільки вона вистояла в період локдауну і не згорнула свого сімейного бізнесу. В Україні ж за весняний карантин закрилося 20% ФОПів. Січневі обмеження ще збільшать цей відсоток.

Податковий Майдан у Києві, організований активістами малого і мікробізнесу, покликаний донести до влади позицію підприємців, налагодити з нею діалог і досягнути компромісу. Шачани також обєдналися в боротьбі за свої права, періодично беруть участь у столичних мітингах та стали ініціаторами створення Звернення до Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Президента України. Документ, у якому йдеться про важливість збереження права ведення спрощеного обліку та звітності для суб’єктів мікробізнесу, депутати Шацької селищної ради одностайно затвердили на черговому засіданні сесії і надіслали адресатам.  

Підприємці просять небагато – дати їм, представникам найменш захищеного сегменту бізнесу, можливість спокійно працювати і платити податки.  Коронавірус сьогодні поставив їх на межу виживання, тому в цей складний період важливо, щоб влада не добивала їх, а допомагала вистояти.

Мирослава ЦЮПЯХ 

Коментарі
11 Січня 2021, 16:45
Все це паньство бізнесове однозначно і стовідсотково підтримало... Майдан! І зараз за ці &amp;quot;цінності&amp;quot; готове любого роздерти. Люди відвикли робити аналіз, шукати причинно-наслідкові зв'язки. А їх же попереджували!<br/>Бачили очі, що їли? То тепер хоч повилазьте!
12 Січня 2021, 00:28
З'їзд Європейської Солідарності...
12 Січня 2021, 02:21
Потрібно заборонити ярмулки та пейси
12 Січня 2021, 14:10
Потрібно вводити ошийники з чіп тракерами і кожному рабу вдівати ...ато начали бунтувати ....всі в ярмо і в втойло . Поїли непоїли , рота закрили і немичати.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024