У Шацькому районі зафіксовані високі показники пожежної небезпеки

22 Червня 2017, 11:39
1230

Зважаючи на тривалий посушливий період та високі температурні показники, які уже не один тиждень тримаються в області, питання пожежної безпеки та превентивних заходів щодо уникнення надзвичайних ситуацій – більше ніж актуальні. Так, 19 червня під час оперативної наради в голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика обговорили стан справ із усуненням пожеж та їх попередження.

Про це інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

За словами начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Володимира Грушовінчука, з початку 2017 року на Волині зареєстровано 70 пожеж у природних екосистемах на площі майже 70 гектарів. Найбільше загорянь виникло на території Іваничівського, Володимир-Волинського, Луцького, Ратнівського, Турійського, Ківерцівського, Рожищенського районів.

З метою попередження та протидії пожежам у природних екосистемах, оперативного реагування на них, в області проводиться комплекс організаційних, практичних заходів, таких як взаємодія із місцевими органами влади та підприємствами Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Організовано цілодобовий моніторинг пожеж та налагоджено обмін інформацією при отриманні оперативних даних. Органами місцевого самоврядування, лісогосподарськими підприємствами та службами цивільного захисту області виконуються завдання, передбачені комплексним планом попередження та ліквідації пожеж у лісах, торфовищах і сільськогосподарських угіддях Волинської області у 2017 році.

– З початку поточного року проведено 954 рейди у лісах та 405 – у екосистемах. За результатами проведеної роботи працівниками Державної екологічної інспекції області притягнуто до адміністративної відповідальності 44 особи та 77 осіб – працівниками Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Окрім того, направлені інформаційні листи щодо запобігання пожеж у головам районних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад та іншим керівникам органів місцевого самоврядування. Вже з 1 квітня поточного року організовано чергування усіх лісопожежних станцій, – повідомив Володимир Грушовінчук.

Для боротьби з пожежами у лісовому господарстві області функціонують 20 лісових пожежних станцій. Окрім того, на постійному чергуванні перебуває 95 підрозділів місцевої пожежної охорони.

Своєю чергою голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зосереджує увагу органів місцевого самоврядування на жорсткому контролі за спалюванням сухої трави, адже минулоріч були прецеденти поширення пожеж на значні території.

Важливо, що у червні, на території Волинської області зафіксований найвищий, 5 клас, пожежної небезпеки. Як повідомив начальник управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації Олександр Блащук, такі показники зафіксовані в межах Луцького, Володимир-Волинського, Любешівського районів, 4-ий зафіксовано на території Ковельського району, в Шацькому та Маневицькому – 2-ий клас.

Серед основних причин виникнення пожеж – необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків та прилеглих до лісових масивів територій, блискавки, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, які відпочиваючі залишають на відкритих територіях.

Відтак, профільні управління та служби просять волинян дотримуватися обов’язкових правил пожежної безпеки та не провокувати загоряння в екосистемі. Правильне поводження із легкозаймистими предметами та особиста культура на лоні природи – найбільш дієві компоненти сприятливої екологічної ситуації на Волині.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024