Пандемія, війна – у минулому, а віра - у кращий рік: враження шачан від минулого року та очікування від нового

06 Січня 2021, 13:55
2654

Відійшов у минуле 2020 рік. Мабуть, для усього світу він був одним із найбільш неоднозначних та найскладніших періодів, зважаючи на пандемію коронавірусу, катаклізми, військові дії, й, зрештою, політичну ситуацію у світі.

Для України цей рік також був важким. І не лише у плані боротьби з COVID-19, війною, що сьомий рік триває на сході, а й, передусім, підготовкою та проведенням місцевих виборів, що поставили крапку у формуванні територіальних громад, укрупненням районів, реформами в різних галузях, пише газета «Новий погляд +».

А яким був 2020-й для жителів колишніх Любомльського та Шацького районів – читайте.

Володимир Дибель, генеральний директор КНП «Любомльське ТМО Любомльської міської ради».

– Рік був надзвичайно важким для усіх, в першу чергу, через пандемію. І разом з тим успішним для нашого закладу завдяки старту другого етапу медичної реформи. З 1 квітня, відколи ми уклали угоду з НСЗУ, суттєво покращилося фінансування лікарні, значно покращилося матеріально-технічне оснащення (придбали чимало медичної техніки для діагностики та лікування хворих), завершилася реконструкція приймального відділення.  Ми відчули, що можна працювати і за це отримувати кошти, хоч оплата з Нацслужби здоров'я за надані лікарські послуги є заниженою. Надіємося, що новий рік буде кращим, адже ми навчилися працювати в нових умовах.

В нашій родині сталися також великі зміни: ми усі з нетерпінням чекали на народження внука. Тепер  Марко – наша радість та найбільша потіха.

Микола Оніщук, заступник голови Любомльської міської ради:

– Рік був для нашої громади непростим: це процес завершення децентралізації, вибори, укрупнення районів, звідси – реорганізації структур та закладів. Завершувався він непросто для апарату ради та депутатського корпусу, адже в рекордно короткий термін з дня виборів провели аж чотири сесії міської ради.

Чого очікуємо від майбутнього? Думаю, в новому році депутатський корпус покаже плідну роботу на благо розвитку Любомльської громади. 

Микола Полінкевич, приватний підприємець (м.Любомль):

– Минулий 2020 рік був особливо складним для підприємців: незрозумілі правила та доцільність введення у березні першого локдауну, карантин вихідного дня негативно позначилися на веденні малого та середнього бізнесу. Постраждав і малий туристичний бізнес на Шацьких озерах. І коли керівництво європейських країн усіляко підтримували бізнес, пропонуючи їм державну підтримку (наприклад, Польща виділила 22 мільярди доларів), то у нас ця підтримка становила вісім тисяч гривень на підприємця. Це – середня заробітна плата одного найманого працівника. А що робити з рештою працівників та сплатою податків? Сьогодні підприємці сконцентровані не на тому, як заробити, а як зберегти напрацьований роками бізнес.

Що буде у 2021 році? Чесно кажучи, спрогнозувати важко. Але добра не чекаємо, бо скасували мораторій на проведення перевірок, що буде стримувати розвиток малого та середнього бізнесу. Сподіваюся, винайдення вакцини від коронавірусу дасть свій результат, і бізнес потрохи оживатиме. Бо від пандемії постраждав не лише він, а й сфера освіти (варто визнати, що якість знань дітей під час дистанційного навчання значно знизилася).

Серед позитивних моментів – розвиток онлайн-технологій, онлайн-сервісів. А ще сподіваюсь, що серед основних завдань нашого суспільства у 2021 році буде боротьба з корупцією. І тоді все решта буде нам зробити під силу.

Олег Кивлюк, військовий комісар Шацького райвійськкомату:

– Це дуже тяжкий рік не тільки для мене особисто, а думаю, й для усіх нас. Кардинальні зміни сталися і в державі, і у світі. Що стосується військової служби, то тут теж відбувалися зміни, проводились реформи і в збройних силах, і у військових комісаріатах, і в медичній сфері, з якою ми тісно співпрацюємо. Дуже важко і незвично було перелаштовуватися на новий лад. Сподіваюся, що цей рік буде трошки краще. Очікую, найперше, стабільності в нашій державі. Щоб наші можновладці зрозуміли, що треба, в першу чергу, думати про державу, людей, які в ній живуть, а не тільки про себе.

Хочеться, щоб швидше закінчилася світова пандемія, а в Україні – нашою перемогою війна, яка вже сьомий рік йде на сході нашої держави. Хочеться, аби ми повернули свою територію, свої землі, зрештою, Крим. Головне – аби усі були здорові: наші діти, рідні, близькі. Ми зробили  дуже багато помилок, потрібно зважити на них, зробити висновки та в наступний рік йти з хорошими емоціями та надією на краще.

Богдан Вільнер, студент-четвертокурсник Шацького фахового лісового коледжу:

– Рік минулий був неоднозначний для нас, студентів. Все-таки очне навчання було крутішим, ніж дистанційне: живе спілкування з одногрупниками та друзями, викладачами не можна порівняти із заняттями, що проводились онлайн. Але дистанційне навчання також варто було спробувати.

За рік став дорослішим, дещо переосмислив, навчився цінувати живе спілкування. А від наступного року очікую закінчення пандемії та деяких змін у своєму житті: після коледжу планую далі вступити на навчання в університет.

Людмила Положевець, директорка загального закладу середньої освіти І-ІІІ ст. села Пульмо

– Особисто для мене 2020 рік був непростим, і я впевнена, що і для більшості також. Адже всі ми змушені були вчитися жити і працювати в карантинному режимі. Мені як керівникові найперше потрібно було належним чином організувати освітній процес в умовах епідеміологічної ситуації. Для цього ми перейшли на нову для усіх нас, нетрадиційну форму навчання – дистанційну. Думаю, що нам вдалося організувати його разом із колегами на достойному рівні. Усі разом вчилися: і ми, і наші діти. Це об'єднало та згуртувало нас.

Разом з тим у 2020 році були й позитивні моменти: значно покращилася матеріально-технічна база школи завдяки районній владі та відділу освіти. Участь у проєктах місцевих ініціатив дала можливість оновити актову залу, хоча, на жаль, через карантинні обмеження не можемо проводити там масові заходи. Капітально відремонтували харчоблок школи, внутрішні санвузли. А ще для мене цей рік приніс сюрприз: народження внука Тимофійка.

Дуже хочу і вірю в те, що зрештою, на сході України настане мир, пандемія відступить і школа завирує своїм звичним шкільним життям з цікавими масовими заходами. Хочу, щоб у кожного з нас у серці жила віра, надія, любов і добро! Бажаю всім з вірою і добром зустріти новорічно-різдвяні свята! 

Коментарі
06 Січня 2021, 20:19
Де враження пересічних шачан? Ви опитали місцевих міліонерів і їх родичів. Директоркиня, мабуть, виняток.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024